Kako Optimizirati Web-stranicu za Tražilice (26 savjeta za 2020.)

optimizirane web-stranice i računala

SEO odnosno “Search engine optimization” iliti optimizacija sadržaja za tražilice se drastično promijenila tijekom proteklog desetljeća.

Web agencije/vlasnici web-stranica sada moraju što bolje optimizirati WordPress web-stranicu kako bi dobila što viši rang u SERP-u.

U ovom detaljnom tutorialu za početnike i napredne, napisao sam vam 26 savjeta za optimiziranje WordPress web-stranice za SEO.

Ispod navedeni savjeti sigurno će vam pomoći da dobijete više organskog (besplatnog) prometa, dominaciju nad konkurencijom i prvo mjesto u SERP-u.

 

infografika optimizacija web stranice za seo i tražilice

 

1. Provjerite Postavke Vidljivosti

Prvo biste trebali provjeriti da li je vaša web-stranica vidljiva tražilicama.

WordPress dolazi s ugrađenom opcijom za skrivanje od tražilica. Web developeri označavaju tu opciju dok razvijaju web-stranice.

Ako ste ju slučajno omogućili, obeshrabrili ste tražilice od indeksiranja vaše web-stranice.

 

podešenje vidljivosti u wordpressu

 

2. Podesite Stalne Veze (permalink)

Prema zadanim postavkama, WordPress ima neobičnu URL strukturu koja nije SEO optimizirana. Prikazuje dan i naziv objave u URL-u, primjer:

https://imedomene.com/2020/05/25/naziv-objave

SEO optimizirani URL-ovi su kratki URL-ovi koji sadrže vaš naslov ili ključne riječi iz objave i lako ih mogu razumjeti ljudi i tražilice.

Zbog toga preporučujem vam upotrebu “post name” SEO postavke u strukturi stalne veze, tako će se vaše ključne riječi pojaviti u URL-u, primjer takve stalne veze:

https://imedomene.com/naziv-objave

Možete lako promijeniti URL strukturu ako u nadzornoj ploči kliknete na Settings » Permalinks i odaberete “Post name“. Ne zaboravite  kliknuti na gumb “save changes“.

 

permalink podešen na ime objave

 

Upozorenje za početnike: nakon što ste objavili stranicu/objavu vrlo bitno je da ne mijenjate njegovu stalnu vezu!

Budite vrlo oprezni pri promjeni stalnih veza postojećih stranica/objava jer ćete izgubiti povratne veze (backlinks) s društvenih mreža i postojeći SEO rang.

Ako promijenite strukturu stalne veze, obavezno preusmjerite prethodni URL na novi uređivanjem .htaccess datoteke ili upotrijebite dodatak Change Permalink Helper.

 

3. Uvijek Koristite Ključnu Riječ

Definitivno biste trebali pisati za svoje posjetitelje, ali pišite pametno. Za puno više informacija, pročitajte kako napisati SEO optimizirani tekst.

Kad god pišete novu objavu, uvijek biste trebali imati na umu ključnu riječ. Upotrijebite Google Ads Keyword planner da biste pronašli nove i povezane ključne riječi.

Nemojte samo objavljivati postove radi povećanja sadržaja. Google više voli kvalitetu nego kvantitetu, za njega vrhunski sadržaj ima više od 2000 riječi.

Izbjegavajte prekomjernu upotrebu ključnih riječi tj. izraza.

Google svaki dan ugađa svoj algoritam kako bi lakše filtrirao spammere i ne kvalitetan (zastarjeli) sadržaj. Svakih godinu-dvije također izdaje veća ažuriranja koja uzrokuju ogromne smjene u SERP-u.

Iskoristite odličan Yoast SEO za postavljanje i analiziranje sadržaja uz pomoć ključne riječi.

 

ključna riječ u sadržaju

 

4. Upotrijebite Ključnu Riječ u Prvih 100 Riječi/Prvom Paragrafu

Prvi paragraf vaše objave će najvjerojatnije pročitati većina posjetitelja, zbog toga je vrlo važna tražilicama! Preporučujem vam upotrebu ključne riječi u njoj.

Yoast SEO pohvalit će vas ili upozoriti ako je propustite uključiti u sadržaj.

 

5. Vrhunski Sadržaj Ima Više od 2000 Riječi

Google i korisnici vole visokokvalitetni sadržaj. Zapamtite: općenito je puno bolje objavljivati sadržaj visoke kvalitete i duljeg formata nego što češće objavljivati kraći sadržaj.

Studija koju je napravio serpIQ (alat za istraživanje ključnih riječi) pokazala je neke statistike o važnosti duljine sadržaja. Kao što vidite ispod, stranice koje imaju najviše pozicije u SERP-u imaju mnogo sadržaja.

 

visokokvalitetni članak u SERP-u

 

6. Struktura Odnosno Naslov i Podnaslovi su Važni

Vaša web-stranica mora imati definiranu strukturu, jer bez nje je samo slučajna zbirka stranica i objava. Google također upotrebljava strukturu web-stranice kako bi utvrdio koji je sadržaj relevantan tj. važan a koji nije.

Googleov bot za indeksiranje provjerava naslov i podnaslove kako bi utvrdio relevantnost sadržaja. Preporučujem vam upotrebu jednog naslova po objavi ili stranici, i više podnaslova. Obavezno provjerite da je li vaš naslov objave u <h1> elementu.

Možete lako kreirati podnaslove unutar vaših objava tj. stranica ako označite riječ, kliknete na padajući izbornik u vizualnom editoru teksta i odaberete veličinu podnaslova.

 

izrada podnaslova u wordpress editoru teksta

 

Naslov vaše objave jedan je od najvažnijih faktora za SEO i trebao bi sadržavati ključnu riječ. Podnaslovi (ne svi) također mogu sadržavati vašu ključnu riječ ili LSI (popratne ključne) riječi.

Te riječi su semantski povezane s vašom glavnom ključnom riječi. Google ih koristi za određivanje relevantnosti i kvalitete stranice. Ako je moguće, probajte ih umetnuti u svaku objavu.

Možete ih pronaći na vrhu i dnu SERP-a ili upotrijebite web-stranicu LSI Graph.

 

LSI riječi

 

Podebljane riječi su LSI iliti srodne ključne riječi.

 

7. Dodajte Unutarnje Veze

Interni linkovi ili unutarnje veze su veze koje vas upućuju s jedne objave ili stranice na drugu objavu ili stranicu na istoj web-stranici. Google ih upotrebljava kako bi bolje razumio strukturu vaše web-stranice.

Osim prikazivanja povezanih objava ispod sadržaja, trebali bi kreirati unutarnje veze prema drugim srodnim objavama. Što više veza objava ili stranica ima, važnija je tražilicama.


Unutarnje veze su “dofollow” i podižu vaš SEO rang. Savjet: nemojte pisati “za više informacija kliknite ovdje”, uvijek napišite puni naziv objave ili stranice na koju preusmjeravate vaše posjetitelje.

Ovisno o duljini vašeg sadržaja, preporučujem vam dodavanje 2-5 unutarnjih veza, ako je sadržaj vrlo dugačak i više.

Možete ih lako kreirati uz pomoć vizualnog tekstualnog editora ako označite riječ, zatim istovremeno pritisnite tipke CTRL + K ili kliknite na “insert/edit link“. Za odabir unutarnje veze, kliknite na ikonu zupčanik (link options).

 

dodavanje unutarnje veze

 

Zatim odaberite objavu ili stranicu na koju želite preusmjeriti posjetitelje. Upisivanjem naslova u search možete lako pronaći postojeću objavu tj. stranicu. Ne zaboravite kliknuti na gumb “add link“.

 

odabir unutarnje veze

 

8. Dodajte Vanjske Veze

Najjednostavnije objašnjeno, vanjske veze su hiperveze/hiperlinkovi koji upućuju korisnike na neku drugu domenu.

Ako neka web-stranica postavi vezu prema vama, to se smatra vanjskom vezom na vašu web-stranicu. Isto tako, ako vi postavite vezu prema drugoj web-stranici, to se također smatra vanjskom vezom.

Baš kao što trebate dodati unutarnje, trebali biste dodati i vanjske veze na web-stranice s visokim autoritetom domene. Vanjska veza prema visokokvalitetnom sadržaju, relevantnom vašem, poboljšava korisničko iskustvo i pomaže vašem SEO-u.

Preporučujem vam dodavanje najmanje 2 vanjske veze, ovisno o duljini sadržaja. Da bi zadržali posjetitelje na vašoj web-stranici možete postaviti otvaranje vanjskih veza u novom prozoru.

Vanjske veze kreiraju se isto kao i unutarnje, označite riječ, kliknite na “insert/edit link” ili pritisnite tipke CTRL + K. Unesite ili zalijepite URL vanjske veze i kliknite na “link options“.

 

dodavanje vanjske veze

 

Označite “Open link in a new tab”, kliknite na gumb “update”. Preporučujem vam postavljanje otvaranja vanjskih veza u novom prozoru, unutarnjih u istome.

 

odabir vanjske veze

 

Visoko autoritetne web-stranice na koje često linkam su: Google.com, Wikipedia.org i WordPress.org.

 

9. Dofollow i NoFollow Veze

Morate znati da postoje dvije vrste veza na internetu, postoje dofollow i nofollow veze.

9.1. Dofollow

Prema zadanim postavkama, svaka veza koju kreirate u WordPressu je dofollow.

Googleov bot pretražuje i indeksira web-stranice, slijedeći dofollow veze. Kada je pronađe, ta stranica dobije nešto što se naziva “link juice”.

Ako stranica A linka na stranicu B, taj link juice prelazi sa stranice A na stranicu B. To pomaže stranici B, tj. njen rang je narastao. Što više (kvalitetnijih) stranica linka na stranicu B, to više link juica ta stranica ima, te automatski visoko rangira u Googleovom SERP-u.

Općenito, što više dofollow veza imate, bolje ste rangirani u SERP-u. Pročitajte Googleovu objavu kako funkcionira pretraživanje i indeksiranje.

 

razlike između dofollow i nofollow veza

 

9.2. Nofollow

Iako je atribut “rel = nofollow” uveden 2005. godine, čini mi se da je još uvijek uzrok nekih konfuzija u SEO industriji.

Nofollow veze ne povećavaju PageRank odnosno ne prenose link juice. Takve veze govore Googleu da ih zanemari i ne prati. Primjer takve veze u WordPressu:

<a href=”https://www.wikipedia.org/” rel=”nofollow noopener”>Wikipedia</a>

Kao vlasnik web-stranice, možda se pitate kada upotrijebiti takve veze. Preporučujem vam da uvijek obilježite unutarnje i vanjske linkove s atributom “rel = nofollow” ako ste za njih plaćeni!

Ne poštivanje toga, rezultirat će strogom kaznom. Za više informacija pročitajte Googleovu objavu o plaćenim linkovima.

Dodajte nofollow veze i u:

 • forum,
 • komentare,
 • priopćenja za tisak,
 • affiliate linkove,
 • nativno oglašavanje,
 • sve što uključuje ono što Google naziva “nepouzdanim sadržajem”.

 

10. Instalirajte WordPress SEO Dodatak

Preporučujem vam instaliranje SEO dodatka (plugina) ako koristite WordPress.org.

WordPress sam po sebi nije optimiziran za SEO. Ako vi, kao i mnogi drugi, vjerujete da ćete njegovim korištenjem automatski dobiti visoku poziciju u tražilicama, pogrešno ste informirani.

Trebat ćete uložiti malo truda da bi ga optimizirali za tražilice. No, srećom postoje dodaci koji vam omogućuju potpunu kontrolu nad optimizacijom onoga što Google vidi na vašoj web-stranici.

Najbolji besplatni dodaci su: Yoast SEO (dodatak koji koristim na svim web-stranicama koje posjedujem) i All in One SEO Pack.

Yoast SEO dodatak omogućuje vam pisanje boljeg sadržaja jer analizira sadržaj pomoću vaših ciljnih ključnih riječi. Osim toga, automatski generira XML sitemapu, omogućuje breadcrumbs, jednostavno kreiranje title oznake tj. opisa stranice i mnogo više.

 

Yoast SEO

 

Ima preko 5 milijuna aktivnih instalacija, i impresivnih 5 od 5 zvjezdica. Možete ga lako instalirati iz WP repozitorija tj. nadzorne ploče.

Imajte na umu da takvi dodaci ne rade automatski optimizaciju sadržaja za tražilice, nego vam nude preporuke za isto.

 

11. Title Oznaka je Važna

Vaša ključna riječ mora biti u title oznaci i naslovu objave.

Preporučujem vam da stavite svoju ključnu riječ na početak title oznake ako je to moguće, prve dvije-tri riječi su vrlo važne tražilicama.

Ispod je dokaz:

 

title oznaka

 

Title oznaka moje zadnje objave je “Google AdSense – kako ga instalirati u WordPress web-stranicu”. Ključna riječ “Google AdSense” je na početku. Ta objava od 1700+ riječi nakon par dana je došla na prvo mjesto u SERP-u.

Možete lako napisati title oznaku uz pomoć odličnog Yoast SEO dodatka. Maksimalna duljina iste je 600 piksela tj. oko 65 znakova, Yoast će vas upozoriti (traka će promijeniti boju iz zelene u narančastu) ako ju prekoračite.

Imajte na umu da title oznaka mora biti jedinstvena, i ne utječe samo na SEO, već i na klikovni postotak (CTR).

 

12. Meta Opis Objave ili Stranice

Meta opis nema direktan utjecaj na SEO tj. rang objave ili stranice. Međutim, iznimno je važan jer utječe na CTR. Uvjerljiv, dobro napisan meta opis može potaknuti korisnika da klikne na vašu objavu umjesto na neku drugu u SERP-u.

Na primjer, ako vaša objava je trenutno na 3. mjestu u SERP-u, počne dobivati više klikova od objave na drugom ili prvom mjestu, Google će to zabilježiti i rangirati vas više. Na neki način, meta opis utječe na vaš rang.

Upotrijebite ključnu riječ u opisu, Google će ju podebljati (bold). Na taj način možete se još više izdvojiti. Nemojte koristiti posebne znakove jer se ne prikazuju u opisu.

 

meta opis objave u SERP-u

 

Možete pisati meta opise bilo koje duljine, Google ih skraćuje na otprilike 150 znakova od svibnja 2018. godine. Savjet: upotrijebite između 100-150 znakova.

Morate znati da Google nekada prepisuje meta opise. To znači da ono što unesete, neće se uvijek pojaviti u SERP-u.

Kao i kod title oznake, važno je da meta opis za svaku stranicu bude jedinstven.

 

13. Optimizirajte WordPress Komentare

Svaki put kada korisnik ostavi komentar na vašoj WordPress web-stranici, server kojeg ste zakupili pokreće PHP skriptu. Ako mnogo korisnika istodobno ostavlja komentare, učitavanje vaše web-stranice moglo bi se usporiti.

Mnogo komentara na vašoj web-stranici Google vidi kao veliki angažman korisnika, što je izvrsno za SEO. Ali morate osigurati da su njihovi komentari dobronamjerni, a ne neželjeni.

Spammeri ostavljaju komentare s lošim vezama koje utječu ili čak mogu uništiti rang vaše web-stranice. Radi toga, preporučujem vam instalaciju besplatnog dodatka naziva Akismet.

Možete zadržati na moderiranju svaki komentar kojeg korisnici ostave.

Aktivirajte navedeno klikom na Settings » Discussion. Pod “before a comment appears” označite “comment must be manually approved“.

 

optimizacija komentara za web-stranicu

 

Sada se na vašoj web-stranici neće prikazati nijedan komentar bez vašeg odobrenja.

Preporučujem vam da onemogućite pingbacks i trackbacks, odznačite “attempt to notify any blogs…” i “allow link notifications from other blogs…“.

 

kako onemogućiti pingback trackback

 

Prva opcija može usporiti web-stranicu, druga će vam donijeti mnogo neželjenih komentara.

 

14. Razlike Između Kategorija i Oznaka (Tags)

Kategorije i oznake pomažu tražilicama u razumijevanju strukture i sadržaja vaše web-stranice.

U WordPressu, kategorije i oznake poznate su kao taksonomije. Njihova jedina svrha je sortiranje sadržaja kako bi se poboljšala upotrebljivost web-stranice.

To znači da kada korisnik dođe na vašu web-stranicu, može pretraživati sadržaj uz pomoć taksonomija, a ne kronološki kako je blog po zadanom postavljen.

Kategorije se koriste za grupiranje sadržaja (objava). Zamislite to ovako: da imate food blog, kategorije bi bile doručak, ručak, večera…

Kategorije su hijerarhijske, ako želite možete napraviti i potkategorije.

Web-stranica koja ima sadržaj grupiran u široki raspon kategorija može povećati svoj rang u tražilicama za te određene izraze.

Međutim, većina ljudi često pogrešno koristi previše kategorija, što znatno utječe na njihov rang. Na primjer, ako imate preko 20 kategorija, možda je vrijeme da malo bolje grupirate sadržaj.

Dok su kategorije dizajnirane za grupiranje sadržaja, oznake trebaju opisati određene pojedinosti vaših objava. Zamislite ih kao specifične ključne riječi koje opisuju sadržaj pojedinačne objave.

Na puno blogova vidjet ćete ih na dnu objave ili u bočnoj traci. Njih zamislite ovako: vezano na primjer food bloga, oznake bi bile vegetarijanski, bez glutena, niskokalorično…

Oznake nisu hijerarhijske.

Najveća razlika između kategorija i oznaka: svaka objava mora biti kategorizirana, oznaka nije neophodna. Ako ne kategorizirate svoju objavu, kategorizirat će se u kategoriji uncategorized ili nekategorizirane.

Koristeći na ispravan način kategorije i oznake, olakšavate korisnicima i tražilicama pregledavanje vaše web-stranice.

 

15. Koristite Kratke URL-ove

Google preferira web-stranice koje su organizirane i dobro strukturirane, to uključuje upotrebu kratkih URL-ova.

 

utjecaj url-a na položaj u serp-u

 

Kraći URL-ovi su, općenito govoreći, poželjniji. (Pogledajte URL ove stranice.)

Ako vaš URL ima od 50 do 60 znakova, uopće nemojte brinuti o tome. No, ako imate URL-ove s više od 100 znakova, možda bi bilo pametno prepisati ih.

Tražilice mogu obraditi dugačke URL-ove bez problema. Problem je, međutim u upotrebljivosti i korisničkom iskustvu. Kraći URL-ovi jednostavniji su za analizu i dijeljenje na društvenim mrežama.

Trebate znati da WordPress automatski stvara URL na temelju naslova objave, ako je vaš naslov objave dugačak i URL će biti. Možete lako skratiti URL objave na sljedeći način:

Kliknite na gumb “edit”, nalazi se pored vašeg URL-a.

 

skraćenje url-a objave ili stranice

 

Unesite URL kojeg želite koristiti. Obavezno odvojite vaše ključne riječi crticom (-). Kada završite, kliknite na gumb OK.

 

url je promijenjen

 

Važno: svaki URL mora biti jedinstven. Ne smijete imati dvije objave ili stranice koje upotrebljavaju isti URL!

 

16. Povratne Veze (Backlinks)

Povratne veze su vrlo važne kada je u pitanju SEO. Web-stranica se smatra kvalitetnom samo ako ima mnogo povratnih veza iz pouzdanih izvora.

Ako pitate bilo koju profesionalnu SEO tvrtku, koji je glavni faktor za visoki rang, jedini odgovor koji ćete dobiti je visoka kvaliteta povratnih veza.

Visokokvalitetne povratne veze su one koje dolaze s autoritetnih web-stranica i imaju određenu relevantnost za vaš sadržaj. To znači da povratne veze prema vašoj web-stranici trebale bi biti iz slične tržišne niše.

Morate znati i da postoje loše povratne veze, koje uzrokuju kažnjavanje od strane Googlea tj. pad ranga. Od 2012. godine, Google je počeo kažnjavati web-stranice s lošim povratnim vezama, mnogim izdavačima je i trajno ukinut Google Ads račun.

Ako vas zanimaju povratne veze na vašu web-stranicu, u Search Consoleu kliknite na Search Traffic » Links to Your Site ili Promet pretraživanja » Veze na vašu web-lokaciju.

Stranice koje se nalaze na vrhu SERP-a, imaju mnogo povratnih veza i dijeljenja po društvenim mrežama.

 

17. Preimenujte Slike Prije Uploada

Prije nego što prenesete slike, obavezno ih preimenujte.

Upotrijebite opisne nazive koji sadrže vaše ključne riječi, na primjer umjesto IMG_001.jpg upotrijebite optimizacija-web-stranice.jpg.

Uvijek upotrijebite crticu (-) između riječi u nazivu slike, jer Google čita slikovne datoteke s crticama kao pojedinačne riječi. Na primjer, pogrešno je nazvati sliku optimizacija_web_stranice.jpg ili optimizacijawebstranice.jpg.

 

optimizacija slika za SEO

 

Važno je optimizirati sve slike za Google Images jer bez potrebnih SEO optimizacija, nijedna od tražilica neće moći prepoznati i indeksirati vaše slike u svoje rezultate.

Za puno više informacija pročitajte kako optimizirati slike za web.

Pretraživanje slika na Googleu, premašuje sva pretraživanja na Facebooku, Yahoou, Amazonu i YouTubeu.

 

kružni grafikon tražilica u postocima

 

18. ALT Tekst je Važan za SEO

Alt tekst je izvorno osmišljen kako bi pružio tekstualno objašnjenje slike za korisnike koji ju ne mogu vidjeti. Google, alt tekst koristi kako bi lakše prepoznao relevantnost (predmet) slike za sadržaj oko nje.

Probajte uključiti ključnu riječ u alt tekst najmanje jedne slike na stranici.

Izbjegavajte pretrpavanje alt teksta ključnim riječima, Google takav sadržaj smatra spamom tj. kažnjava niskim rangom u SERP-u.

 

developeri pregledavaju podatke na ekranu

 

Nedovoljan alt tekst: <img src=”podaci.jpg” alt=”Podaci”/>

Dobar alt tekst: <img src=”podaci.jpg” alt=”Podaci na ekranu”/>

Najbolji alt tekst: <img src=”podaci.jpg” alt=”Developeri pregledavaju podatke na ekranu”/>

Možete lako dodati ALT tekst na nove/postojeće slike u dva jednostavna koraka:

 1. U vizualnom editoru teksta kliknite na sliku, zatim na ikonu olovke.

 

kako dodati alt tekst

 

2. Upišite alt tekst u polje “alternative text“. Možete dodati ključnu riječ ako je primjenjiva za tu sliku, nemojte dodavati ključne riječi na sve svoje slike!

 

upisivanje alt teksta

 

 

19. Optimizirajte Brzinu i Performanse Web-stranice

Google je obznanio davne 2010. godine i u 1. mjesecu 2018. godine da brzina učitavanja web-stranice je jedan od faktora koji koristi njihov algoritam za rangiranje stranica.

Brzina stranice se može opisati kao vrijeme potrebno za potpuno prikazivanje sadržaja na određenoj stranici. Google posebno mjeri vrijeme do preuzimanja prvog bajta sa servera.

Ako vašem serveru treba duže od 200 ms (treptaj oka) za učitavanje HTML-a, primit ćete upozorenje.

Brzina stranice također je vrlo važna za korisničko iskustvo. Stranice s duljim vremenom učitavanja obično imaju više stope napuštanja (bounce rate) i niže prosječno vrijeme na stranici.

Evo nekoliko načina za povećanje brzine stranice:

 • umanjite HTML, CSS i JavaScript,
 • uklonite JavaScript koji blokira prikazivanje stranice,
 • omogućite kompresiju (gzip),
 • iskoristite predmemoriju preglednika,
 • smanjite preusmjeravanja,
 • upotrijebite CDN,
 • optimizirajte slike.

 

brza web lokacija

 

Postoji mnogo besplatnih alata za mjerenje brzine stranica, najpopularniji su PageSpeed Insights, Pingdom i GTMetrix.

Svaki od njih identificira i testira različite probleme i parametre performansi, na razne načine, s različitih web preglednika i zemljopisnih lokacija.

Za više informacija pročitajte kako ubrzati WordPress.

Brzina učitavanja vaše web-stranice utječe na SEO rezultat

 

20. Zaštitite WordPress

Hakirana web-stranica može uzrokovati ozbiljnu štetu vašem poslovnom prihodu i ugledu. Hakeri mogu ukrasti korisničke podatke, lozinke, instalirati zlonamjerni softver pa čak i distribuirati zlonamjerni softver vašim korisnicima.

Google svakodnevno pronalazi tisuće novih zlonamjernih web-stranica. Neke od tih web stranica stvorene su za zlonamjerne svrhe, ali većina je zaražena bez znanja njihovih vlasnika.

Google će vas o tome obavijestiti putem Search Consolea. U nekim će vam slučajevima također pružiti pojedinosti o otkrivenom lošem kodu. Pri primitku obavijesti, odmah krenite s čišćenjem jer Google mjeri brzinu vašeg odaziva!

Kada vaša web-stranica završi na crnoj listi, uopće se ne pojavljuje u rezultatima pretraživanja ili se uz nju prikaže upozorenje. Sigurno ne želite da vaš naporan rad oko SEO-a ugrozi haker s lošim namjerama.

 

zaštićeno računalo

 

Nekoliko načina zaštite:

 • ažurirajte WordPress, temu i dodatke,
 • instalirajte sigurnosni dodatak,
 • promijenite zadano korisničko ime (admin),
 • onemogućite uređivanja datoteka (file editing),
 • ograničite pokušaje prijave,
 • izmijenite prefiks (wp_) baze podataka,
 • onemogućite pregledavanje direktorija.

Za više informacija pročitajte članak kako zaštiti WordPress (20 savjeta).

 

21. Broken Links

Broken links ili neispravne veze su čest problem na gotovo svakoj web-stranici. Takve veze stvaraju loše korisničko iskustvo i negativno utječu na poredak vašeg sadržaja u SERP-u.

Ako ste dodali svoju web-stranicu u Search Console, klikom na Crawl » Crawl Errors ili Indeksiranje » Pogreške u indeksiranju možete vidjeti sve neispravne veze.

 

Broken links ili neispravne veze u search consoleu

 

Ako vaša web-stranica sadrži mnogo takvih veza, (pogotovo unutarnjih) ozbiljno štetite svom SEO rangu.

Izbjegavajte dodatke za otkrivanje neispravnih veza jer veoma štete izvedbi/performansama web-stranice.

Upotrijebite besplatne web-stranice poput Dr. link check ili Dead link checker.

 

22. HTTPS/SSL

HTTPS tj. SSL protokol razvijen je kako bi omogućio autorizaciju i sigurne transakcije. Google je službeno objavio 2014. godine da je HTTPS faktor u rangiranju.

Web preglednik Chrome od srpnja 2018 godine, označava sve HTTP web-stranice kao nesigurne.

 

23. Google Analytics

Google Analytics je freemium alat za praćenje web-analitike, postoji od 14. studenoga 2005. godine.

Male i srednje tvrtke/blogovi mogu koristiti uslugu bez plaćanja mjesečne naknade, za napredne značajke, dostupna je i premium verzija.

Službenu aplikaciju za Android mobilne uređaje možete preuzeti s Google Playa.

Prikupljanje demografskih i interesnih podataka omogućuje vam da saznate više o svojim posjetiteljima, tako da možete isporučiti sadržaj ili proizvode koji odgovaraju njihovim potrebama.

Ako vam treba pomoć, pročitajte kako postaviti Google Analytics u WP.

 

24. Dodajte Sitemapu i Web-stranicu u Search Console

24.1. Kreiranje Sitemape

XML sitemapa je izuzetno bitna jer sadrži popis svih stranica na web-stranici, koje su dostupne korisnicima. Sitemapa također govori tražilicama koliko često ažurirate svoju web-stranicu.

Morate znati da sitemapa ne utječe na vaš rang, nego omogućuje tražilicama bolje indeksiranje vaše web-stranice.

Preporučujem vam instaliranje Yoast SEO dodatka koji automatski generira vašu sitemapu. Kliknite na SEO » General » Features, omogućite kreiranje XML sitemape.

Obavezno provjerite da li je vaša sitemapa kreirana klikom na upitnik, zatim “see the XML sitemap“. Obično se nalazi na:

https://domena.com/sitemap_index.xml

Sada kada ste kreirali sitemapu, preporučujem vam da je prenesete u Search Console. Kliknite na Indeksiranje » Sitemaps, zatim na “dodavanje/testiranje karte web-lokacije“.

Upišite lokaciju sitemape koja vam je prikazana u prethodnom koraku, za slanje kliknite na “pošalji“.

 

dodavanje sitemape u search console

 

24.2. Ubrzajte Indeksiranje

Google (algoritam) određuje stopu indeksiranja na temelju mnogih čimbenika. Nepoštivanje smjernica može utjecati na učestalost indeksiranja.

Međutim, postoji jednostavan način da odmah indeksirate svoj sadržaj. U nadzornoj ploči Search Consolea kliknite na “Dohvati kao Google“.

 

dohvati kao Google opcija u search console

 

 

25. Prilagođenost Mobilnim Uređajima

Jeste li znali da je Google 2018 godine uveo “mobile-first indexing” nakon godinu i pol testiranja?

 

mobile-first indexing infografika

 

To znači da od prošle godine, Googleov algoritam za rangiranje stranica/sadržaja prvenstveno koristiti mobilnu verziju vaše web-stranice.

Pomoću Googleovog alata možete provjeriti da li je vaša web-stranica optimizirana (responzivna) za mobilne uređaje.

Nedostatak mobilne verzije će negativno utjecati na poredak vašeg sadržaja u SERP-u. Web-stranice koje su prilagođene za mobilne uređaje povećat će svoj rang čak i za korisnike sa stolnih računala.

 

26. Provjerite Optimiziranost

Možete lako provjeriti koliko je vaša web-stranica SEO optimizirana s besplatnim i plaćenim alatima.

Preporučujem vam izvrstan i besplatan alat Varvy. Uz njegovu pomoć možete lako otkriti da li vaša web-stranica slijedi Googleove smjernice, kako funkcionira na različitim uređajima itd. Također vam prikazuje relevantna rješenja za dijagnosticirane probleme i mnogo više.

Ako tražite vrlo dobar alat za provjeru optimizacije vašeg sadržaja, isprobajte SeoSiteCheckup. Ovaj besplatan alat brzo analizira vašu stranicu za SEO, performanse, upotrebljivost i sigurnost.

Website Grader je vrlo koristan alat koji ocjenjuje vašu web-stranicu na temelju izvedbe (brzine učitavanja) i optimizacije za tražilice.