Razlike Između WordPress.com i WordPress.org

developeri čitaju knjige o WordPressu

Odlučili ste da želite započeti blog odnosno zarađivati novac na internetu. Pa ste odlučili koristiti WordPress, što je sjajno, jer je on jedan od najpopularnijih i najmoćnijih alata za izgradnju blogova/web-stranica.

Ako ste totalni početnik možda niste znali da postoje zapravo dvije različite verzije, postoji WordPress.com i WordPress.org.

WordPress pogoni 33% web-stranica širom svijeta, u brojkama je to preko 75 milijuna!

Koja je razlika između ta dva? I koji biste trebali koristiti?

WordPress.com

.com je web servis za pisanje objava u vlasništvu tvrtke Automattic. Osnivač je Matt Mullenweg, čovjek koji je razvio besplatni i open source softver kojeg nazivamo WordPress. Njime sada upravlja WordPress Foundation.

.com ne zahtijeva puno od svojih korisnika. Ne morate platiti za hosting ili domenu ako ne želite. Ne morate platiti dodatke jer ih ne možete koristiti.

Ne morate brinuti o uređivanju back-enda jer to jednostavno nije moguće. Skraćeno, dobivate moć WordPressa ali bez mogućnosti prilagođavanja.

Prednosti:

 • Besplatan za koristiti do 3 GB prostora.
 • Besplatan hosting
 • Domenu tj. poddomenu dobite u besplatnom planu, ovako će izgledati (Www.imevašewebstranice.wordpress.com). U drugim plaćenim opcijama omogućuje vam se naziv po želji.
 • Preko 100+ besplatnih tema

Nedostaci:

 • Ne možete instalirati teme i dodatke, osim ako ste platili Business plan koji godišnje košta oko 1850kn. To je jedan od osnovnih nedostataka .com, žrtvuje se fleksibilnost u zamjenu za jednostavnost.
 • Sve besplatne .com web-stranice dolaze s oznakom i oglasima. Vaši korisnici će vidjeti oglase, a vi nećete zaraditi novac od njih. Ako ne želite da korisnici vide oglase, morate priječi na neki plaćeni plan, počinju od 230kn godišnje.
 • Ne možete instalirati Google AdSense. Ako želite zarađivati na reklamama, možete se prijaviti u program oglašavanja pod nazivom WordAds, i morate znati da dijelite s njima prihode.
 • Ne možete dodati Google Analytics ili instalirati bilo koju drugu moćnu platformu za praćenje. Korisnici Business plana (1850kn/god) mogu instalirati Google Analytics.
 • Mogu izbrisati vašu web-stranicu u bilo kojem trenutku, ako smatraju da se krše njihovi uvjeti pružanja usluge.
 • Nije moguće napraviti web shop

Zaključak: WordPress.com je za ljude koji žele jednostavan blog i ne žele imati pristup naprednim značajkama ili ga unovčiti.

 

WordPress.com Vs ili WordPress.org

 

WordPress.org

.org je taj WordPress za koji ste čuli. Svatko može preuzeti .org softver, i 100% je besplatan. To je ljepota open sourcea. Sve što trebate je ime domene i hosting.

Budući da je na serveru kojeg ste zakupili, možete koristiti dodatke i teme koje želite. U osnovi imate potpunu kontrolu, samo nebo je granica onoga što možete učiniti sa svojom web-stranicom.

Ako ste vlasnik male tvrtke i želite prodavati svoje proizvode ili usluge online, onda je .org jedina opcija za vas. On nudi punu podršku web trgovine s besplatnim dodacima poput WooCommercea.

Prednosti:

 • Besplatan
 • Vi ste vlasnik web-stranice i svih podataka na njoj, što znači da neće biti izbrisana jer je netko odlučio da je protiv njihovih uvjeta pružanja usluge. (što ne znači da se možete baviti ilegalnim stvarima)
 • Možete dodati besplatne i premium dodatke
 • Možete dodati bilo koju besplatnu ili premium temu. Također možete stvoriti potpuno prilagođenu temu. Samo podsjetnik: kad god planirate dodati novi alat izvan nadzorne ploče na svoju web-stranicu, obavezno sve dobro istražite. I nikada ne instalirajte teme ili dodatke koji imaju “Nulled” u nazivu.
 • Možete zaraditi novac od svoje web-stranice, tako da instalirate vlastite oglase bez dijeljenja prihoda s bilo kime.
 • Možete koristiti moćne alate kao što su Google Analytics za analizu i praćenje posjetitelja.
 • Možete izraditi web shop za prodaju digitalnih ili fizičkih proizvoda, uvesti plaćanje kreditnim karticama i isporuku robe izravno s vaše web-stranice.

Nedostaci:

 • Zahtijeva više tehničkog znanja za postavljanje. Srećom postoji alat namijenjen početnicima naziva “Softaculous” kojeg možete pronaći u cPanelu.
 • Trebate znati kako funkcionira nadzorna ploča i kako je prilagoditi vašim potrebama.
 • Kao i za sve web-stranice, trebat će vam hosting. Kako će vaša web-stranica rasti i dobivati više prometa, troškovi hostinga će se povećati, ali tada ćete i zarađivati dovoljno novca za pokrivanje troškova. Daleko najbolja web hosting tvrtka u Hrvatskoj je Mydataknox. Sve moje web-stranice su smještene kod njih, i imam samo riječi hvale.
 • .org vam daje samo alat za upravljanje web-stranicom, tako da morate kupiti domenu.
 • Odgovorni ste za ažuriranja.
 • Odgovorni ste za sigurnost i sigurnosne kopije (backup). Srećom, postoji mnogo dodataka koji vam omogućuju automatsku izradu sigurnosnih kopija. Pročitajte članak kako napraviti sigurnosnu kopiju (backup) web-stranice.

Zaključak:

WordPress.org namijenjen je za ljude koji žele profesionalni blog/web-stranicu, potpunu kontrolu izgleda i sposobnost korištenja dodataka, koji će im pomoći u zarađivanju.

Za 99% korisnika, moja je preporuka uvijek koristiti WordPress.org. Ako imate mali proračun možete izgraditi svoju web-stranicu za samo 135 kuna godišnje.

Pročitajte članak koliko stvarno košta izrada WordPress web-stranice, za sve pojedinosti.

 

Pogriješio sam, da li se mogu preseliti sa WordPress.com na WordPress.org?

Odgovor je: da!

Definitivno se možete prebaciti i prilično lako premjestiti sve svoje sadržaje. Često novi korisnici koji ne znaju razliku između .com i .org, započnu od besplatne usluge .com, kada vide ograničenja platforme, žele se prebaciti na .org.

Želim vam sve najbolje s vašom web-stranicom i nadam se da ste odabrali pravu platformu, a ona je: WordPress.org.