Kako Napraviti Google Ads Kampanju za Prikazivačku (Display) Mrežu

prikazni oglas na računalu

Što je to Prikazivačka Mreža (GDN)?

Prikazivačka mreža ili Google display network (GDN) je zbirka od preko 3 milijuna partnerskih web-lokacija i više od 650.000 aplikacija na kojima se vaši oglasi mogu prikazivati.

Da to stavimo u perspektivu: prikazivačka mreža pokriva više od 90% interneta, svoje prikazne oglase možete ciljati bilo gdje na toj mreži, YouTubeu i Gmailu na nekoliko različitih načina:

 • Prema ciljanoj publici (interesi, demografski podaci).
 • Sadržaju (ključnoj riječi).
 • Položaju (točne web stranice).

Dakle, ako oglašavate proizvod za “ljubitelje luksuznih putovanja”, možete ih ciljati. A ako tražite ljude koji posjećuju određenu web stranicu (kao što je Tportal na primjer), možete ih ciljati postavljanjem oglasa na Tportal.hr.

Google izdavačima daje mali dio naknade koju naplaćuje oglašivačima svaki put kada se klikne na jedan od njihovih oglasa.

Koja je Razlika Između Pretraživačke i Prikazivačke Mreže?

Oglasi za pretraživačku mrežu pojavljuju se na vrhu stranice s rezultatima pretraživanja (SERP), prikazni oglasi pojavljuju se u GDN mreži.

Oglasi za pretraživačku mrežu su tekstualni oglasi. Izgledaju kao rezultati organskog pretraživanja na Googleu osim simbola “Oglas” pokraj URL-a.

SERP

Prikazni oglasi su grafički oglasi (iako mogu biti samo tekstualni) različitih oblika i veličina koji se pojavljuju kao banner oglasi i oglasi na bočnoj traci na web stranicama.

prikazni oglasi na web portalu

Prednosti pretraživačkih oglasa:

Najvažniji aspekt pretraživačkih oglasa je namjera. To znači da se vaši oglasi pokreću i prikazuju samo ljudima koji pretražuju ono što prodajete ili nudite.

Nedostaci:

Budući da je oglašavanje s plaćanjem po kliku postalo sve popularnije, sve više oglašivača se natječe za najrelevantnije ključne riječi za svoje poslovanje. S povećanjem konkurencije, CPC će se početi povećavati kako sve više konkurenata licitira za te iste ključne riječi.

Dvije velike prednosti GDN-a su: veliki doseg i niska cijena.

Prednosti prikazivačkih oglasa:

Budući da prikazni oglasi ne ciljaju ljude u potrazi za onim što imate u ponudi, ti korisnici će najvjerojatnije biti malo dalje u procesu donošenja odluka. Oni ustvari traže informacije.

Prikazivanje slikovnih ili video oglasa na web stranici koja je povezana s vašim poslovanjem može biti korak u pravom smjeru za “zagrijavanje” vaše publike.

Nedostaci:

Kao što je već spomenuto, prikazivačka mreža nije mjesto na kojem ćete pronaći veliku namjeru. Korisnici GDN mreže ne znaju, niti ne mare za vaš posao. Dakle, na vama i vašim oglasima je da ih pokušate educirati da budu zainteresiraniji nego prije.

Istina je da oglašavanje na obje mreže je uvijek dobra ideja. Većina oglašivača će odustati na prvi znak niske izvedbe. Zapamtite da je ova industrija puna pokušaja i pogrešaka, stoga nemojte odustati.

Kada naučite iskoristiti prednosti i slabosti svake mreže u svoju korist, možete napraviti veliku razliku u uspjehu vaših reklamnih kampanja.

Prikazivačka mreža je vrlo dobra za svijest o robnoj marki (brand awareness), ona nije direktno prodajno orijentirana.

Ako posjedujete web shop i istovremeno koristite pretraživačku (search) i prikazivačku (display) mrežu, preporučujem vam da veći dio budžeta uvijek preusmjerite na pretraživačku mrežu.

1. Korak – Prijavite Se u Svoj Google Ads Račun

Prvi korak je prijava u Google Ads račun.

stranica za prijavu u Google Ads

2. Korak – Napravite Kampanju, Odaberite Cilj i Vrstu

Za početak, u nadzornoj ploči kliknite na “Kampanje”, zatim na plavu ikonu “plus” i naposljetku na “Nova kampanja”.

izrada kampanje u nadzornoj ploči

2.1. Cilj Kampanje

Kao i kod kampanje s oglasima ciljanim na pretraživačku mrežu, najprije će se od vas tražiti da odaberete cilj kampanje. Prikazni oglasi ispunjavaju uvjete za četiri različita cilja kampanje:

 • Prodaja – cilj je pokrenuti proces kupnje/konverzije za nove članove publike, kao i za korisnike koji su vas već posjetili i blizu su donošenja odluke.
 • Potencijalni kupci – poticanje korisnika da pokaže zanimanje za vaše proizvode dovršavanjem željene radnje kao što je: prijava na bilten ili ostavljanje podataka za kontakt.
 • Promet na web-lokaciji – ovaj cilj pomaže korisnicima u istraživanju potencijalnih proizvoda i privlači promet odnosno korisnike na vašu web-lokaciju.
 • Svijest o robnoj marki i doseg – ova opcija povećava svijest o uslugama/proizvodima i širi doseg tvrtke na novo područje.

Ako niste sigurni u svoj cilj, možete odabrati zadnju opciju – “Izradite kampanju bez usmjeravanja na temelju cilja.”

Za ovaj vodič, odabrat ću “Prodaja”.

odabir cilja prikazivačke kampanje

2.2. Vrsta Kampanje

Da biste izradili prikazivačku kampanju, morat ćete pod vrste kampanja odabrati – “Prikazivačka mreža”.

odabir vrste kampanje

Nakon što odaberete vrstu kampanje na prikazivačkoj mreži, morate odabrati podvrstu kampanje. Ranije su postojale tri opcije: smart, standard i gmail.

Ako vam se prikaže više opcija odaberite: “Standardna kampanja na prikazivačkoj mreži”. Odabirom ove opcije vi sami možete izabrati publiku, interese, spol, portale na kojima će se prikazivati vaši oglasi itd.

Standardna kampanja na prikazivačkoj mreži

2.3. Naziv Kampanje i Web-Lokacija

Zalijepite URL svoje/klijentove web-lokacije:

URL oglašene web lokacije

Upišite naziv kampanje:

unesen je naziv prikazivačke kampanje

Naziv kampanje postavite tako da odmah znate što se u njoj nalazi i o kojoj web stranici se radi.

HR – oglašavanje u Hrvatskoj. Prikazivačka – vrsta kampanje. Proizvod – izrada prikaznog oglasa za određeni proizvod. Možete dodati i naziv web stranice na kraju.


3. Korak – Postavke Kampanje

Nakon što izradite svoju kampanju na prikazivačkoj mreži, bit ćete preusmjereni na stranicu postavki kampanje. Postavke kampanje podijeljene su u 10 odjeljaka:

3.1. Lokacije

Kada prvi put izrađujete kampanju u Google Adsu, ona prema zadanim postavkama cilja sve zemlje i teritorije.

Niti jedan posao nije prikladan za svakog čovjeka na zemlji, stoga morate odabrati barem neki oblik (geo)targetiranja.

Ciljanje može biti vrlo široko ili iznimno usko. Na primjer:

 • Web shop može ciljati cijelu Hrvatsku ili veće županije.
 • Lanac restorana brze hrane iz Zagreba može ciljati samo taj grad.
 • Vodoinstalater može ciljati određene četvrti koje opslužuje.

Ako želite ciljati cijelu HR, nemojte odabrati pod lokaciju samo Hrvatska. U Zagrebu ima jako puno oglašivača, stoga za bolje pozicije u glavnom gradu HR morat ćete licitirati više novca nego za npr. Đakovo.

Kako bi to mogli učiniti, dodajte mikrolokacije odnosno vama relevantne županije ili gradove uz Hrvatsku.

Kliknite na “Unesite drugu lokaciju” i počnite upisivati željene lokacije. Odaberite je pod “Cilj” kada se pojavi na padajućem izborniku relevantnih podudaranja.

cilj lokacije

Ako želite izuzeti određene lokacije, odnosno ne želite se oglašavati na nekim lokacijama (u primjeru Koprivnica), upišite naziv grada ili županije i kliknite na “Izuzmi”.

izuzimanje lokacije od ciljanja

Klikom na “Napredno pretraživanje”, možete ciljati lokaciju prema odabranom radijusu u kilometrima. Zgodna opcija ako vršite besplatnu dostavu u krugu od “X” kilometara od vašeg restorana.

Morate znati da ova vrsta ciljanja nažalost nije 100% precizna.

U donjem primjeru, oglasi će ciljati radijus od 5 kilometara oko kvarta Kruge u gradu Zagrebu.

prikazni oglasi će ciljati radijus od 5 kilometara

3.1.1. Opcije Lokacije

Pod opcijama lokacije možete odabrati:

 • Prisutnost ili interes – ciljate korisnike koji imaju interes prema ciljanoj lokaciji.
 • Prisutnost – ciljate korisnike koji se (fizički) nalaze na odabranoj lokaciji.

Ukratko: ako oglašavate HR web shop orijentiran na naše tržište, odaberite “prisutnost”. Ako želite da korisnik iz Njemačke koji ima interes prema Hrvatskoj vidi vaš oglas, odaberite “prisutnost ili interes”.

Pod “Izuzmi” odaberite: “Prisutnost ili interes”.

ciljanje opcija lokacije. interes i prisutnost.

3.2. Jezici

Ciljanje jezika temelji se na postavci koju korisnik koristi unutar svog Google računa (gmail). Google predlaže da ciljate samo one koji pretražuju na jeziku vašeg oglasa jer vaš oglas neće biti preveden.

Međutim, mogli biste ostvariti bolje rezultate (i veći opseg) ako ciljate dodatne jezike u odgovarajućim kampanjama.

Dosta ljudi u HR ima Google račun podešen na engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku. Stoga bi bilo pametno dodati te jezike u kampanju.

Kada bi postavili samo hrvatski jezik, izuzeli bi sve osobe čije su postavke preglednika, uređaja i gmaila postavljene na drugi jezik.

Osim navedenoga, za prikazivačku kampanju Google gleda jezik web-lokacija koje korisnik pregledava ili koje je nedavno pregledao kako bi odredio koji jezik oglasa će mu prikazati.

odabrani jezici u Google Adsu

Klikom na “Više postavki” možete vidjeti dodatne opcije.

3.3. Izmjenjivanje Oglasa

Imate dvije mogućnosti kada je u pitanju izmjenjivanje oglasa ili koliko često će se pojavljivati različiti prikazni oglasi unutar vaših grupa oglasa.

Google preporučuje opciju strategije “Optimiziraj”. Njihov algoritam će testirati izvedbe vaših oglasa i dati prioritet najuspješnijim pri odabiru koje želite prikazati.

To je bolji izbor od neograničenog izmjenjivanja oglasa, koji bi prikazivao oglase s lošom izvedbom jednak broj puta kao uspješne.

Izmjenjivanje oglasa podešeno na optimiziraj

Savjet za profesionalce: ako želite više kontrole i imate vremena za fino podešavanje izmjena, postavite izmjenjivanje oglasa na “Nemoj optimizirati”. Upotrijebite skriptu za označavanje dobrih i loših izvedbi oglasa. To će vam dati točniji način A/B testiranja vaših oglasa i u konačnici dovesti do oglasa s najboljom izvedbom.

3.4. Zakazivanje Oglasa

Kada postavljate svoju prvu Google Ads kampanju, obično je dobra ideja ostaviti zakazivanje oglasa postavljeno na zadanu postavku.

Zadano će prikazivati vaše prikazne oglase 24/7/365 i omogućiti vam prikupljanje podataka o tome koja doba dana i dani u tjednu imaju najbolju izvedbu.

U primjeru ispod je postavljeno prikazivanje preko tjedna od 10 do 18 h, i vikendom cijele dane.

Zakazivanje oglasa preko tjedna od 10 do 18 h, i vikendom cijele dane

3.5. Uređaji

Primjer: prodajete pribor za mobilne telefone i želite prikazati oglase ljudima koji posjeduju određenu vrstu mobilnog uređaja.

U Google Adsu možete izraditi oglas koji je usredotočen na taj uređaj. To je poznato kao ciljanje uređaja ili ciljanje modela uređaja.

Ako oglašavate dodatnu opremu za Apple iPhone, u tom slučaju odaberite korisnike s Apple modela uređaja. Možete odabrati i operativni sustav.

ciljanje uređaja u prikazivačkoj kampanji

Želite reklamirati svoju aplikaciju napravljenu isključivo za tablete? Ciljajte samo tablet uređaje s popisa.

U praksi se najčešće označe sve tri vrste uređaja: računala, mobilni telefoni i tableti. Ako oglašavate web shop, preporučujem vam taj odabir.

3.6. Opcije URL-a Kampanje

Google Ads i Google Analytics surađuju odlično zajedno. Preporučujem vam da ih povežete.

To je puno bolja opcija od predloška praćenja, prilagođenih parametara i slično.

3.7. Dinamični Oglasi

Dinamični oglasi odnosno dinamični remarketing je vrlo korisna opcija za veće web shopove koji se oglašavaju na prikazivačkoj mreži.

Dinamični remarketing koristi slike proizvoda i njegove informacije iz vaše web trgovine kako bi prikazao personalizirani dinamični oglas (pomoću prikupljenih kolačića) ljudima koji su posjetili vašu web-lokaciju.

Dinamični remarketing nije standardni remarketing.

3.8. Datum Početka i Završetka

Kada izrađujete novu kampanju, datum početka po zadanome se postavlja na “danas”, osim ako ne navedete drugačije.

Ako ostavite datum početka na “danas”, kampanja će započeti čim vaši oglasi budu odobreni.

Ali ako izradite kampanju i ne želite da počne odmah ili znate određeni datum kada želite da kampanja završi, možete postaviti automatski datum početka i završetka kampanje.

datum početka i završetka kampanje

3.9. Konverzije

Ako upotrebljavate Google Ads za privlačenje prometa na svoju web-lokaciju, morate mjeriti učinkovitost tih kampanja.

Koji oglasi bolje funkcioniraju? Koji su lošiji? Koje ključne riječi su skupe i daju male ili gotovo nikakve rezultate?

Na ova (i druga) pitanja može se odgovoriti implementacijom praćenja konverzija.

3.10. Izuzimanja Sadržaja

Izuzimanja sadržaja omogućuje vam da isključite prikazivanje vašeg oglasa iz web-lokacija, YouTube kanala ili aplikacija koje su kontroverzne, neprikladne za vašu robnu marku ili kontraproduktivne za vaše ciljeve.

Prema istraživanjima, potrošači su gotovo tri puta manje spremni kupiti robnu marku koja se oglašava uz neugodan, neprikladan ili uvredljiv sadržaj. Uz to, vjeruju da su položaji oglasa uz neprikladan sadržaj namjerni!

U većini slučajeva označava se osjetljivi sadržaj. Taj sadržaj je identificiran kao tragedija/crna kronika, osjetljiva društvena pitanja, vulgarnost i grub jezik, seksualno sugestivan, osjetljiv i šokantan.

U praksi se pokazalo da nema konverzija i da je dobro izuzeti “Strujanje uživo videozapisa na YouTubeu”. Dok korisnik gleda live stream, oglasi mu samo smetaju i želi ih maknuti čim prije.

izuzimanje osjetljivog sadržaja i livestream videozapisa na YouTubeu

4. Korak – Proračun i Licitiranje

4.1. Proračun

Ako vam je teško definirati svoj dnevni proračun, odredite mjesečni proračun i podijelite ga s 30.

Zapamtite, Googleovi dnevni proračuni djeluju malo drugačije nego što biste očekivali. Troškovi dnevnog oglašavanja mogu biti malo viši ili niži od postavljenog prosječnog dnevnog proračuna.

Primjer: vaš mjesečni proračun za prikazivačku kampanju je 1000 kn, želite da se oglasi prikazuju svaki dan – 1000 : 30 = 33 kn.

postavljanje prosječnog dnevnog proračuna

4.2. Licitiranje

Trenutačno postoji sedam različitih strategija licitiranja koje možete izabrati. Za sada se usredotočite na ove dvije vrste strategija licitiranja:

 1. Ručna – vi postavljate maksimalnu ponudu na razini ključne riječi odnosno vi odlučujete koliko ćete platiti po kliku (CPC). Vaša opcija strategije ručnog licitiranja je “Ručni CPC”.
 2. Automatizirana – Google automatski prilagođava vaše ponude na temelju podataka koje prikuplja. On odlučuje koliko biste trebali platiti za klikove.

Iako je istina da će vam automatsko licitiranje uštedjeti vrijeme, evo nekoliko situacija u kojima bi vam postavljanje ručnih postavki licitiranja ipak moglo najbolje poslužiti:

 • Kada je vaš račun potpuno nov – on ne sadrži podatke o konverzijama. Ti podaci su neophodni ako želite maksimalno iskoristiti svoju potrošnju na oglase tj. smanjiti cijenu po kliku. Morate dopustiti računu da prikupi ove potrebne informacije tijekom jednog ili dva mjeseca prije nego što prijeđete na automatske strategije licitiranja.
 • Cijena klika je visoka – ručni CPC je dobra opcija ako primijetite da strategija automatskog licitiranja odstupa od vašeg cilja.

Digitalne agencije (za početak) najčešće odaberu izravnu strategiju ručnog licitiranja.

Google Ads će prema zadanim postavkama postaviti strategiju automatskog licitiranja, tako da ćete morati napraviti nekoliko brzih izmjena da biste otključali ručno licitiranje.

Najprije kliknite na plavu vezu “Ili izravno odaberite strategiju licitiranja (ne preporučuje se)”.

odabir izravnog licitiranja

Zatim otvorite padajući izbornik i s popisa odaberite “Ručni CPC”. Na kraju, možete odznačiti okvir kako biste onemogućili poboljšani CPC.

ECPC će automatski prilagoditi vaše licitacije do 30%, kako bi ostvario što više konverzija unutar proračuna koji ste postavili za kampanju. Drugim riječima, dajete Googleu dozvolu da povisi vašu ponudu za maksimalno 30% ako prepozna visoko relevantnog korisnika.

Ručni CPC je odabran

5. korak – Ciljanje

5.1. Segmenti Publike

U pretraživačkoj mreži koriste se ključne riječi za ciljanje, dok u prikazivačkoj mreži ciljate korisnike pomoću nekih drugih obilježja.

Ako grupi oglasa ne dodate metodu ciljanja publike, jedina ograničenja vaših oglasa su postavke kampanje/računa, kao što je izuzimanje sadržaja, lokacije i jezici.

Navedeno znači da bi se vaši oglasi mogli prikazivati gotovo svugdje na internetu, na prikazivačkoj mreži i YouTubeu (unutar postavki vaše kampanje i računa).

Stoga vam uvijek preporučujem ciljanje publike na prikazivačkoj mreži.

Na vrhu možete vidjeti dvije opcije:

 • Pretraživanje.
 • Pregled.
segmenti publike, dvije opcije pretraživanje i pregled

5.1.1. Pretraživanje

Uz pomoć pretraživanja, sami možete pretraživati razne teme, interese i slično. Google bi vam mogao automatski predložiti neku publiku.

5.1.2. Pregled

Preporučujem vam opciju pregled. Tu možete odabrati razna obilježja vaše ciljane publike.

Tko su oni – unutar ove kategorije imate zanimljive opcije. Na primjer, za proizvod “Hrana za dojenčad”, možete odabrati potkategoriju “Roditelji dojenčadi (od rođenja do prve godine)” koja se nalazi unutar roditeljskog statusa.

tko su oni kategorija

Podatke koje možete vidjeti pod kategorijom “Tko su oni”, nažalost nisu 100% točni za HR tržište.

Druga i treća kategorija je vrlo bitna za prikazivačke kampanje, morate znati koje su razlike između njih.

Koji su njihovi interesi i navike ili afinitetna publika – usredotočuje se na dosezanje potencijalnih kupaca kako bi se podigla svijest o vašoj robnoj marki (brand awareness).

Na neki način, to je poput prikazivanja TV oglasa ali s jedinom razlikom što su ovdje oglasi kontekstualno relevantni za publiku.

Objasnimo to na primjeru: pokrenuli ste web stranicu koja pokriva najnovije vijesti iz sporta i sada želite doprijeti do entuzijasta sporta u Hrvatskoj.

Na snimci zaslona u nastavku možete vidjeti kako bi to izgledalo u praksi.

Koji su njihovi interesi i navike ili afinitetna publika

Afinitetna publika se koristi za brand awareness!

zaposlenici marketinške agencije rade brand awareness (svijest o robnoj marki)

Ono što aktivno istražuju ili planiraju ili In-market publika – dopire do potencijalnih kupaca koji aktivno istražuju ili žele kupiti proizvode i usluge.

Ako je vaš cilj konverzija odnosno prodaja, onda je In-market publika nešto što biste obavezno trebali uzeti u obzir.

In-market publika je kategorija web korisnika za koju Google predviđa da će imati veliku vjerojatnost kupnje. Temelji se na njihovoj prethodnoj povijesti pretraživanja i web stranicama koje su posjetili.

Objašnjenje: korisnik je nedavno čitao recenziju nove videoigre “Call of duty” i gledao videozapise na YouTubeu o gameplayu iste. Zbog toga, Google bi ga mogao ocijeniti kao korisnika s velikom namjerom kupnje i smjestiti ga u relevantnu publiku određenog proizvoda.

In-market publika se koristi za povećanje prodaje!

Primjer: recimo da ste trgovina koja u ponudi ima računala i dodatnu opremu za njih. In-market publika omogućuje vam ciljanje korisnika koji aktivno istražuju ili žele kupiti računalo.

Ono što aktivno istražuju ili planiraju ili In-market publika

Kako su stupili u interakciju s vašom tvrtkom – pod tom kategorijom mogu se nalaziti remarketing liste.

Ako ste instalirali Google Analytics kod na svoj web shop, možete kreirati liste koje će pamtiti (uz pomoć kolačića) sve korisnike koji su bili na vašoj web lokaciji. Kasnije kroz sučelje možete odabrati tu listu odnosno možete ciljati korisnike koji su vas posjetili.

Retargeting je odlična opcija za web shopove zato što mogu ciljati korisnike koji su stavili proizvod u košaricu a nisu ga kupili. Možete ponuditi npr. 5% popusta kako bi se odlučili na kupnju baš kod vas.

Za više informacija pročitajte kako napraviti retargeting (remarketing) kampanju.

Sve kreirane liste će se pojaviti pod ovom kategorijom:

remarketing liste

Prema marketinškom principu “Pravilo broj 7”, korisnici moraju biti izloženi poslovnoj ponudi najmanje sedam puta prije nego što poduzmu akciju. Imajući to na umu, šansa za konverziju povećava se svaki put kada vide oglas od vaše tvrtke.

Vaši kombinirani segmenti publike – je značajka Google Adsa koja omogućuje oglašivačima kombiniranje različitih atributa publike kao što je In-market publika, afinitetna publika i popisi za remarketing.

Vrlo brzo možete stvoriti odnosno ciljati publiku koja je ljubitelj zdravog života, trenira u teretani i aktivno istražuje odnosno želi kupiti sportsku odjeću.

Vaši kombinirani segmenti publike

Vaši prilagođeni segmenti publike – ukratko, prilagođeni segmenti su Googleov proizvod koji marketinškim stručnjacima omogućuje ciljanje korisnika koji trenutačno istražuju određene teme, proizvode i rješenja na webu.

Osobe s bilo kojim od tih interesa ili namjera kupnje – ova opcija je slična ciljanju ključnim riječima. Pomoću nje možete pronaći korisnike koji su provodili istraživanje o određenim temama ili su pokazali interes za određeni proizvod/uslugu dok su bili na Googleu.

Osobe s bilo kojim od tih interesa ili namjera kupnje

Osobe koje su pretraživale bilo koji od tih pojmova na Googleu – to znači da ustvari upotrebljavate retargeting za sve pojmove koje dodate (i sve pojmove koji su im slični). To vrijedi samo za kampanje koje se izvode na proizvodima koji su u vlasništvu Googlea poput YouTubea i Gmaila. U GDN mreži, upisani pojmovi će se upotrebljavati kao interesi odnosno namjera kupnje.

Osobe koje su pretraživale bilo koji od tih pojmova na Googleu

Korisnici koji pregledavaju vrste web-lokacija – Google traži od vas da navedete vrste web-mjesta, u URL obliku, koje bi vaša ciljana publika mogla posjetiti.

Što se tiče web stranica, klonite se “širokih” stranica poput online portala. Umjesto toga se usredotočite na usko povezane web-lokacije specifične za vašu industriju.

Primjer s rabljenim automobilima: bolja ideja je dodati web mjesta lokalnih prodavača rabljenih automobila ili veće nacionalne web stranice rabljenih automobila nego jednostavno ciljanje službene web stranice od Volkswagena.

Naravno, posjetitelji službene web-lokacije VW bi mogli biti zainteresirani za kupnju automobila, ali mogli bi imati i mnogo drugih razloga za posjetu tim stranicama osim kupnje rabljenog automobila.

Korisnici koji pregledavaju vrste web-lokacija

Korisnici koji upotrebljavaju ove vrste aplikacija – zadnja opcija ciljanja je vrlo slična iznad napisanoj, jedina razlika je što ovdje ciljate korisnike aplikacija.

Razmislite o vrstama aplikacija koje bi mogli koristiti vaši potencijalni kupci. Može biti trajna ili privremeno instalirana aplikacija.

Vezano za primjer rabljenog automobila, ove će aplikacije vjerojatno biti privremene jer im neće trebati nakon što izvrše kupnju.

Dok upisujete nazive, Google će vam automatski predlagati aplikacije koje bi trebali dodati.

ciljanje korisnika aplikacija

5.1.3. Optimizirano Ciljanje

Optimizirano ciljanje je novija značajka koja omogućuje oglašivačima da dosegnu osobe koje nisu u njihovoj ciljanoj publici.

Optimizirano ciljanje može biti izvrstan alat ako smatrate da su vaše trenutne metode ciljanja spore i sa slabim rezultatima.

Evo nekoliko scenarija u kojima je odabir optimiziranog ciljanja pravi izbor za vas:

 • Niste vidjeli pozitivne rezultate samo s proširenom publikom.
 • Vaše trenutne metode ciljanja imaju slabe rezultate ili radite s malom publikom.
 • Želite povećati stopu konverzije bez povećanja licitacija ili proračuna.
 • Želite steći nove kupce ili identificirati nove ljude za koje mislite da bi reagirali na vašu kampanju.
upotreba optimiziranog ciljanja

5.2. Demografski Podaci

Ova značajka omogućuje vam ciljanje korisnika na temelju njihove dobne skupine, spola, roditeljskog statusa ili prihoda kućanstva.

Google prikuplja demografske podatke od korisnika na temelju njihovih postavki i aktivnosti povezanih s njihovim Google računom.

Primjer: ako oglašavate treninge snage samo za muškarce, ova opcija vam može biti od velike koristi. Pod spol označite “Muško”, odnosno odznačite “Žensko”.

Demografski Podaci

Ako označite “Nepoznato”, vaši oglasi će se prikazivati i korisnicima Googleu nepoznatog spola. Odznačite ovu opciju samo ako želite ograničiti oglase na vrlo usku publiku.

Budite vrlo oprezni s njom, jer biste mogli izgubiti puno potencijalnih korisnika.

Prihod kućanstva nažalost nije dostupan u HR. Ako se oglašavate u npr. Australiji ili Sjedinjenim Američkim Državama upotrijebite ovu opciju.

Neki demografski podaci vaše publike mogu funkcionirati bolje ili lošije. Dobro je analizom zaključiti koja je idealna dob vaše ciljane publike, i izuzeti one koji imaju lošiju izvedbu.

primjer demografije

U ovom slučaju izuzeo bih sljedeće dobne kategorije:

 • 18 – 24 (izuzeta je od starta kampanje).
 • 45 – 54.
 • Nepoznato.

5.3. Ključne Riječi

Ciljanje putem ključnih riječi na prikazivačkoj mreži je oblik kontekstualnog ciljanja. Vi dajete Googleu popis ključnih riječi relevantnih za vaše proizvode ili usluge (slično pretraživačkoj mreži), zatim se vaši oglasi prikazuju na web-lokacijama, aplikacijama i videozapisima diljem GDN-a za koje Google smatra da su relevantne za vaše odabrane ključne riječi.

Ciljanje putem ključnih riječi

Pokušajte odabrati ključne riječi koje su relevantne za cijelu grupu oglasa, a ne samo za jedan oglas.

5.4. Teme

Targetiranje putem teme na prikazivačkoj mreži omogućuje vam ciljanje web lokacija i stranica koje sadrže određenu temu. To znači da će se vaši oglasi prikazivati samo na web lokacijama povezanog sadržaja.

Ovo ciljanje je slično položajima, ali znatno manje restriktivno. Omogućuje vam da dosegnete širu publiku od one koju možete dosegnuti samo položajima.

Za detaljnije targetiranje, možete odabrati i podtemu. Ako prodajete brdske bicikle, i znate da vaši korisnici obožavaju planinariti, pod “Hobiji i slobodno vrijeme” odaberite “Planinarenje i kampiranje”.

Targetiranje putem teme u prikazivačkoj kampanji

Ako upotrebljavate položaje i teme u istoj grupi oglasa, vaš oglas će se prikazivati samo na stranicama odabrane teme.

Objašnjenje: ako targetirate određeni online portal i temu lifestyle, vaš oglas će se prikazivati isključivo na toj domeni i stranicama koje su povezane s temom lifestyle.

5.4.1. Ciljanje Teme ili Interesa

Početnici često ne razumiju razlike između ove dvije vrlo različite strategije ciljanja:

Ciljanje korisnika putem tema – koristi se za postavljanje oglasa na web lokacije koje su relevantnije za cjelokupnu “temu”.
Ciljanje interesa odnosno afinitetne publike – omogućuje vam da dosegnete osobe koji imaju posebne interese, bez obzira na to koji su im oglasi relevantni za stranicu koju trenutno traže.

Jednostavno rečeno, interes cilja korisnike dok tema cilja relevantne web-lokacije.

5.5. Položaji

Za razliku od drugih opcija ciljanja iznad napisanih, “Položaji” vam omogućuju da odaberete određenu web stranicu na kojoj ćete prikazivati svoje oglase.

Položaji su online lokacije vaših oglasa.

Dodatna prednost položaja je u tome što vam omogućuje postavljanje jedinstvenih licitacija za svaku web-stranicu. Što znači da možete licitirati više ili manje za oglase na određenoj web-stranici ovisno o tome koliko je lako dobiti veći broj relevantnih klikova sa svake od njih.

Jedna od strategija je identificirati 5 – 10 domena koje su relevantne za vaš proizvod ili uslugu, zatim krenite prikazivati oglase na tim web stranicama. Izmjerite rezultate i ako ne dobijete željene konverzije, proširite se na druge web stranice.

Kako izabrati prave web stranice? Jedan od načina je da provjerite odakle dolaze preporuke odnosno “Referrals” u Google Analyticsu.

Referrals u Google Analytics

Ponovno imate dvije opcije:

 • Pregled
 • Unos.

Pretraživanje nije dovoljno precizno, pogotovo za online portale. Preporučujem vam upotrebu unosa.

Zalijepite kompletan URL web stranice, zatim kliknite na “Dodaj 1 položaj”. Primjer: želite da se vaši oglasi prikazuju na portalu – Tportal.

dodan URL web stranice u položaj

Možete targetirati određenu kategoriju na web stranici. Što vam može biti vrlo korisno ako želite ciljati osobe koje zanimaju sportske novosti na primjer.

ciljanje kategorije na web stranici

Važno: ostavite opciju “Optimizirano ciljanje” (5.1.3.) neoznačenom ako želite ciljati samo određene položaje bez proširenja dosega.

Ako to ne učinite, Google će zanemariti vaše specifične položaje (odabrane web stranice) za ciljanje, i vaši će se oglasi prikazivati i na drugim položajima.

Za više informacija pročitajte: Think with Google


6. Korak – Izrada Oglasa za Prikazivačku Mrežu

Responzivni prikazni oglasi su zadana vrsta oglasa za prikazivačku mrežu. Također možete prenijeti vlastite oglase, samo trebate kliknuti na “Prijenos prikaznih oglasa”.

Prijenos prikaznog oglasa

Početnicima preporučujem izradu responzivnih prikaznih oglasa.

Responzivni prikazni oglasi kombiniraju vizualne i tekstualne elemente. Google besplatno stvara oglase pomoću sadržaja koje vi (oglašivač) prenosite u sučelje.

Google također automatski prilagođava veličinu, izgled i format vaših elemenata kako bi odgovarali dostupnim oglasnim prostorima na GDN mreži.

S vremenom, Google nauči koje kombinacije imaju najbolje rezultate, te sukladno tome prikazuje samo najučinkovitije verzije vašeg oglasa.

6.1. Završni URL i Naziv Tvrtke

Završni URL je odredišna stranica na koju ćete usmjeriti korisnike nakon što kliknu na oglas.

Može biti bilo koja stranica s web lokacije, ali mora biti usko povezana s oglasom. Ako oglašavate Nike tenisice, preusmjerite korisnike na tu kategoriju web shopa.

Važno: odredišne stranice trebaju biti relevantne za oglas, i trebale bi poticati pozitivno korisničko iskustvo.

Pod naziv tvrtke upišite ime vaše tvrtke ili robne marke. Taj naziv će se pojaviti u određenim verzijama vašeg oglasa, što može pomoći u povećanju svijesti o robnoj marki.

Završni URL i naziv tvrtke

6.2. Slike i Logotipovi

Google zahtijeva barem jednu pejzažnu odnosno kvadratnu fotografiju za responzivne prikazne oglase. Ukupno možete učitati do 15 slika.

Google vam daje mogućnost izrezivanja pejzažnih fotografija u kvadratnu veličinu, ako je izvorna slika dovoljno velika.

Fotografije pejzaža – omjer 1,91:1, veće od 600 x 314 piksela, preporučljivo je 1200 x 628 px.

Kvadratne fotografije – veće od 300 x 300 piksela, preporučljivo je 1200 x 1200 px.

Logotip pejzaž – omjer 4:1, veće od 512 × 128 piksela, preporučljivo je 1200 × 300.

Logotip kvadrat – veće od 128 × 128 piksela, preporučljivo je 1200 × 1200 .

Maksimalna veličina datoteke je 5 MB.

Obavezno dodajte dvije fotografije vašeg logotipa, jednu pejzažnog i jednu kvadratnog oblika. Dodavanje samo jedne veličine ograničava doseg i ne preporučuje se!

Isticanje vašeg logotipa na GDN mreži povećava svijest o robnoj marki i dodaje još jedan sloj vizualne privlačnosti vašem oglasu.

Dajte prednost visokokvalitetnim fotografijama koje privlače pozornost.

Klikom na “Skeniraj web-stranicu”, Google će vam prikazati slike s vaše web lokacije ako zadovoljavaju ograničenja veličine. Pomaknite se malo ispod, Google može pronaći još URL-ova za skeniranje, obično se radi o Facebooku i Instagramu.

Odaberite tražene veličine i kliknite na “Spremi”.

skeniranje web stranice, Facebooka i Instagrama

Ako niste zadovoljni slikama, prenesite nove ili kliknite na “Arhivske slike” i izaberite besplatne “stock” slike. (Ne brinite, vodeni žig Shutterstock se neće prikazati u oglasu.)

besplatne stock slike za oglas

6.3. Videozapisi

Responzivni video oglasi su još jedna vrsta oglasa za prikazivačku mrežu, oglašivači mogu dodati do 5 videozapisa.

Google će automatski prilagoditi izgled, veličinu i format za posluživanje na dostupnom oglasnom položaju na GDN mreži.

Videozapisi nisu obvezni. Ako želite prikazivati videozapise u svome oglasu, unesite kompletan URL videozapisa s YouTubea ili pretražite videe po ključnoj riječi ili kanalu.

dodavanje videozapisa u prikazni oglas

Kada ste gotovi, kliknite na “Spremi”.

6.4. Kratki i Dugi Naslovi

Kratki naslov se prikazuje uz kvadratne fotografije, dugi naslov se prikazuje uz pejzažne fotografije.

Morate dodati najmanje jedan, najviše pet kratkih naslova dužine do 30 znakova. Uz svaki oglas prikazat će se samo jedan naslov.

Kao što je već spomenuto, Google će upariti vaše naslove s različitim fotografijama i opisima kako bi pronašao kombinacije s najboljom izvedbom. To vam daje slobodu da isprobate različite naslove i eksperimentirate s tekstom.

U većim veličinama oglasa (pejzaž), umjesto naslova od 30 znakova prikazat će se dugi naslov. Prilikom izrade oglasa napišite samo jedan dugi naslov do 90 znakova.

Napišite lako shvatljiv, prirodan tekst koji dočarava vaš proizvod ili uslugu. Ne preporučujem generičke ili clickbait naslove i prekomjernu upotrebu velikih slova (caps lock).

Dok kreirate naslove, na desnoj strani prikazat će se pregled vašeg oglasa. Možete vidjeti kako će izgledati na mobilnim uređajima i računalu.

Klikom na “Ključni formati oglasa”, možete vidjeti kako vaš oglas izgleda u raznim formatima: slikovni, tekstualni, nativni i video oglas.

Kratki i dugi naslov. Ključni formati oglasa.

Ako vas zanima kako kreativci vrhunskih oglašivača/agencija to odrađuju, pogledajte Googleov Rich Media Gallery.

6.5. Opisi

Opisi vam nude priliku da istaknete jedinstvene i primamljive aspekte vašeg poslovanja.

Unutar 90 znakova napišite što vas izdvaja od konkurencije. Ako trenutno imate posebnu ponudu, uvrstite je u opis.

Primjer:

 • Posebna ponuda je dostupna od 01.01. – 15.01!
 • 10,000 odmah dostupnih proizvoda na popustu od 30%.
 • Ostvarite do 50% popusta ako kupite odmah!
 • Podrška 24/7/365. Dostavljamo u roku od 2 dana!

Također preporučujem da na kraju svojih opisa uključite poziv na radnju (call to action/CTA), kao što su:

 • Kupite odmah.
 • Zatražite ponudu.
 • Prijavite se danas.
 • Preuzmite cjenik.

Kao i kod naslova, možete napisati do 5 opisa. Po oglasu će se pojaviti samo jedan opis. Stoga ne brinite o korištenju sličnog teksta u više opisa.

Primjer: napisali ste odličan opis, ali se ne možete odlučiti hoćete li ga završiti sa “Saznajte više” ili “Kupite odmah”. Izradite obje verzije opisa i dopustite Googleu da ih testira i odredi koja najbolje funkcionira.

dva opisa oglasa

6.6. Tekst Poziva na Radnju i Prilagođene Boje

Možete odrediti tekst poziva na radnju za koji želite da se prikazuje u oglasima (samo za oglase s CTA gumbom). Google nudi padajući popis koji uključuje tekst sa slike ispod postavljene.

tekst poziva na radnju

Ako ne odaberete koji poziv na radnju želite, Google će testirati sve dostupne.

Primjer:

 • Ako nudite usluge, možete odabrati – “Kontaktirajte nas” ili “Zatraži ponudu”.
 • Ako prodajete robu, odaberite – “Kupite odmah”.

Kako će isti izgledati, možete vidjeti na animaciji koja se prikazuje ispod teksta “Kvaliteta oglasa”. Ako ne vidite animaciju, ugasite Ad Blocker za tu domenu.

animacija koja prikazuje tekst poziva na radnju

Klikom na “Prilagođene boje” možete odrediti glavnu boju i boju isticanja za vaš oglas. Ove boje, unesene hex kodom, određuju boju određenih elemenata oglasa.

prilagođena boja je dodana u prikazni oglas

U primjeru ispod, možete vidjeti kako to izgleda u praksi. Glavna boja je postavljena na crvenu, a boja isticanja (CTA gumb) na narančastu.

glavna prilagođena boja oglasa je postavljena na crvenu, boja isticanje je narančasta

6.7. Kvaliteta Oglasa

Kvalitetu oglasa možete vidjeti pri vrhu kartice .

Potrudite se kako bi dobili ocjenu izvrstan. Za istu vam je potrebno 5 naslova, 5 opisa i 5 slika visoke kvalitete.

kvaliteta oglasa u Google Adsu

Zanimljivost: u praksi se zna dogoditi da bolje funkcioniraju oglasi lošije ili dobre kvalitete.

Ako nemate vlastiti videozapis a želite ga prikazati korisnicima, dopustite Googleu da od vašeg oglasa napravi atraktivan videozapis.

Odaberite jednu fotografiju za logotip, tri fotografije u pejzažnom usmjerenju ili 4 u kvadratnom obliku. Zatim kliknite na “Dodatne opcije formata”, i označite “Koristi automatski generirani videozapis”.

Googleu je dopušteno generirati video oglas

Na idućoj stranici nazvanoj “Revizija”, možete pregledati postavke vaše kampanje na prikazivačkoj mreži. Kada završite s pregledom, kliknite na “Objavi kampanju”.

Vaša prva kampanja za prikazivačku mrežu je gotova, čestitam!


7. Korak – Revizija Responzivnih Prikaznih Oglasa

Uz responzivne prikazne oglase, postoji naizgled beskonačan broj načina na koje se vaši oglasi mogu pojaviti na cijelom webu. To čini ovaj format oglašavanja uzbudljivim (i pomalo zastrašujućim)

Česti razlozi neodobravanja oglasa:

 • Nejasna relevantnost.
 • Obmanjujući sadržaj.
 • Seksualni sadržaj.
 • Loša kvaliteta slike.
 • Upotreba zaštitnih znakova (logotipa i slično).

Kako biste izbjegli bilo kakve pogreške, predlažem vam da pregledate svoje oglase nakon što pritisnete gumb “Objavi kampanju”.

Evo najboljeg načina da pregledate svoje nove responzivne prikazne oglase:

Pronađite oglas u sučelju – dođite do oglasa tako da kliknete na karticu “Prikazivačke kampanje” na lijevoj strani nadzorne ploče, zatim na ime novo stvorene kampanje. Za kraj odaberite “Oglasi” pod “Oglasi i proširenja”.

kartica oglasi je odabrana u nadzornoj ploči

Kliknite na sliku oglasa – zadržite pokazivač miša iznad vizualnog prikaza oglasa, kliknite na sliku da biste otvorili prozor za pregled.

klik na sliku oglasa kako bi se pregledao

Sada možete vidjeti vaš slikovni, tekstualni i nativni oglas u dimenziji 300 x 250.

Slikovni, tekstualni i nativni oglas u dimenziji 300 x 250

Otvorite vezu za pregled – kliknite na vezu koja se nalazi iznad oglasa.

Prikazat će se nova kartica ili stranica na kojoj ćete vidjeti više verzija vašeg oglasa. Iako ovo nije ni blizu broja mogućih veličina u kojima bi se oglas mogao prikazati, dat će vam najbolju ideju o tome kako će se oglas prikazati u različitim veličinama.

Ako vas zanima više veličina, pri vrhu prozora kliknite na “Web-lokacije i aplikacije” ili “Googleovi proizvodi”, možete i filtrirati formate oglasa.

prikaz više veličina i ključnih formata prikaznih oglasa

Podijelite vezu – koristite URL za provjere ili potrebne promjene. Ako ste završili i trebate poslati oglase svome klijentu, dizajnerima ili nadređenoj osobi na odobrenje, jednostavno im pošaljite ovu vezu i oni će moći vidjeti oglase točno onako kako ih vi vidite.


8. Korak – Optimizacija Prikazivačke Kampanje

8.1. Kako Dodati Prilagodbu Licitacije u Google Ads

Prilagodba licitacije je promjena standardnog iznosa kojeg nudite na dražbi oglasa, što vam daje veću kontrolu nad svojim strategijama licitiranja.

Ako postavite prilagodbe licitacija na razini kampanje i grupe oglasa, Google Ads daje prednost prilagodbama na razini grupe oglasa.

Google Ads mjeri prilagodbe licitacija u postocima, možete smanjiti licitacije do 90% ili povećati do 900%. Da biste onemogućili prikazivanje oglasa na nekom uređaju, smanjite licitaciju za 100%.

Objašnjenje: kao što je spomenuto, prilagodbu licitacije postavljate kao postotak. Pretpostavimo da imate početnu ponudu/licitaciju od 1 kn. Ako biste povećali licitaciju za 20% za određene situacije, poput mobilnih posjetitelja, vaša bi nova ponuda iznosila 1,20 kn.

Izračun bi izgledao ovako: 1 kn + 20% = 1,20 kn.

Ako želite smanjiti istu ponudu od 1 kn za 20% za korisnike tableta, vaša nova ponuda bi bila 0,80 kn.

Izračun bi izgledao ovako: 1 kn – 20% = 0,80 kn.

Za prikazivačku mrežu, najčešće se prilagođava licitacija za uređaje, lokaciju, demografiju i položaje.

8.1.1. Uređaji

Primjer: možda ste otkrili da su korisnici računala generirali višu stopu klikanja (CTR) i nižu cijenu po kliku (CPC) od drugih korisnika uređaja. Da biste privukli više tih kupaca, možete povećati svoju ponudu za bilo koji postotak do 900%.

U praksi se pokazalo da korisnici ne reagiraju na oglase na svojim pametnim televizorima, stoga je pametno kliknuti na prilagodba licitacije i smanjiti istu za 80%, u nekim slučajevima i 100%.

prilagodba licitacije za uređaje

Ovaj alat radi samo s ručnim strategijama kao što su ručni CPC i cijena po tisuću pojavljivanja (CPM).

8.1.2. Lokacije

Prilagodba licitacije za lokaciju utječu na to koliko često prikazujete svoje oglase korisnicima u različitim geografskim regijama.

No, za razliku od prilagodbe licitacije za uređaje, možete je koristiti samo na razini kampanje. Ova je opcija kompatibilna s pretraživačkom i prikazivačkom kampanjom.

Prilagođena je licitacija za lokaciju

8.1.3. Ostali Elementi

Da biste postavili različite licitacije, u svome Google Ads računu uvijek prvo izaberite kampanju ili grupu oglasa koju želite prilagoditi. Zatim pronađite element koji želite izmijeniti.

Zadržite pokazivač miša iznad stupca “Prilagodba licitacije” i kliknite na ikonu olovke. Upotrijebite pokazivač za prebacivanje između povećanja i smanjenja. Zatim unesite odabrani postotak i kliknite na “Spremi” da biste potvrdili modifikator licitacije.

Prilagodba licitacije vam nije dostupna? Pokazat ću vam kako je omogućiti na primjeru.

Unutar elementa kliknite na “Stupci”.

opcija stupci unutar Google Ads nadzorne ploče

Pod “Atributi” stavite kvačicu na “Prilagodba licitacije”, potvrdite odabir klikom na plavi gumb “Primijeni”.

dodana je nova prilagodba licitacije

Ova metoda licitiranja u početku može biti malo komplicirana. Ali kada sve ovo shvatite i primijenite na svoje kampanje, sigurno ćete vidjeti utjecaj na svoju strategiju licitiranja. Ovo je svakako učinkovita strategija ako imate ograničen proračun.

8.2. Negativni Položaji (Izuzimanje)

Prikazivačka kampanja nema negativne ključne riječi kao pretraživačka kampanja, nego ima negativne položaje. To znači da možete izuzeti određene online portale i aplikacije iz vaše kampanje.

Postoje slučajevi u kojima negativni položaji mogu biti izuzetno korisni. Dva su glavna razloga zašto oglašivači žele isključiti web lokacije na GDN:

 1. Neželjena (spam), neprikladna ili nerelevantna web stranica.
 2. Ušteda novca.

Da vidite gdje su se vaši oglasi objavljivali, u nadzornoj ploči kliknite na “Sadržaj” zatim na “Gdje su se oglasi prikazivali”.

Iz podataka tamo vidljivih, dodajte negativne položaje odnosno nerelevantne web stranice i oglase loše izvedbe u “Izuzimanja”.

Izuzimanja možete pronaći unutar kartice “Sadržaj”. Možete izuzeti teme, web lokacije, YouTube kanale, ključne riječi za prikazne oglase ili aplikacije.

opcija izuzimanje unutar kartice sadržaj

8.2.1 Izuzimanje Web Stranice

Web stranice odnosno položaje možete izuzeti klikom na karticu “Sadržaji”, zatim na “Izuzimanja” i za kraj odaberite “Izuzimanje položaja”.

izuzimanje položaja odnosno web stranice

Kliknite na plavu ikonu “olovke”, zatim na “Izuzmi položaje”.

klik na izuzmi položaje

Na sljedećem koraku odaberite iz čega želite izuzeti položaj – iz računa, kampanje ili grupe oglasa. Prikazat će vam se opcije: “Pregled” i “Unos”.

Kliknite na “Unos” zatim:

 1. Zalijepite kompletan link web stranice.
 2. Kliknite na “Dodaj 1 položaj”.
 3. Spremite promjene.
zalijepljen je link i izuzeta je web stranica

8.2.2. Izuzimanje Aplikacija

Ako vodite kampanju na prikazivačkoj mreži, vaši će se oglasi vjerojatno prikazivati u mobilnim aplikacijama jer su one dio GDN mreže.

Možda ćete primijetiti da je izvedba vaše kampanje loša u aplikacijama ili da je bounce rate 100%, u tom slučaju možete ukloniti sve kategorije aplikacija iz ciljanja.

Korisniku dok igra igrice ili upotrebljava aplikacije, oglasi samo smetaju, odnosno iritiraju ga. Rijetke su situacije u kojima oglas ima dobru izvedbu na istima. Zbog toga se u praksi vrlo često izuzimaju aplikacije.

Postupak je isti kao kod izuzimanja web stranica: kliknite na “Izuzimanje položaja” unutar “Izuzimanja”. Pa na plavu ikonu “olovke” i za kraj na “Izuzmi položaje”.

Ponovno odaberite iz čega želite izuzeti položaj (račun, kampanja, grupa oglasa), zatim kliknite na “Kategorije aplikacija”.

klik na kategorije aplikacija unutar izuzimanja položaja

Odaberite svaku kategoriju mobilnih aplikacija u Apple App Storeu (84 stavke), Google Play Storeu (56 stavki) i Windows Phone aplikacijama (1 stavka).

Kada odaberete sve kategorije (141), nemojte zaboraviti spremiti promjene.

izuzete su sve aplikacije

Nadam se da vam je ovaj članak bio od pomoći.

Ako imate bilo kakvih pitanja, prijedloga ili biste željeli podijeliti nešto u vezi s temom, kontaktirajte me putem kontakt obrasca.