Najbolji Besplatni WordPress Dodaci za Vašu Web-stranicu

najbolji dodaci za WP

WordPress dodatak (plugin) je mali softver koji sadrži skup funkcija koje se mogu dodati na WordPress web-stranicu. Oni proširuju funkcionalnost ili dodaju nove značajke.

Napisani su u PHP programskom jeziku i bitni su za izradu sjajne web-stranice. Ako vam treba pomoć oko instalacije, pročitajte članak kako instalirati dodatak.

U WordPress repozitoriju trenutno ima više od 55 000 dodataka. To znači da postoje dodaci za gotovo svaku funkciju ili značajku koju trebate na svojoj web-stranici.

Pronaći ćete više dodataka za istu značajku, sve što trebate učiniti jest odabrati najbolji (koji odgovara vašem projektu).

Možete pronaći besplatne i freemium dodatke za WordPress. Iako tržišna niša vaše web-stranice uglavnom određuje dodatke koje trebate imati na web-stranici, postoje dodaci koje gotovo svaka web-stranica treba.

Freemium dodatak je besplatan dodatak s mogućnošću nadogradnje na premium verziju za napredne značajke.

 

Najpopularniji WordPress dodaci

1. Jetpack (Freemium)

Močan dodatak od briljantnog tima koji stoji iza samog WordPress softvera (Automattic). Jetpack nudi paket odličnih značajki za vašu WordPress web stranicu, nećete pogriješiti instaliranjem istog.

Jetpack brine o sigurnosti (sprječava brute force napad), performansama web-stranice, izrađuje sitemapu kako bi tražilice lakše indeksirale vašu web-stranicu, optimizira slike i puno više.

 

2. Yoast SEO (Freemium)

Bez sumnje, tražilice su glavni izvor prometa za svaku web-stranicu. Broj korisnika interneta koji koriste tražilice u stalnom je porastu, poboljšanje SEO-a je presudno za dobivanje više prometa.

Srećom, postoji odličan dodatak Yoast SEO, osobno ga koristim na svim svojim web-stranicama. Yoast SEO je izvanredan dodatak koji vas vodi do stvaranja boljeg sadržaja i poboljšanja vašeg ranga u rezultatima pretraživanja.

Kada odaberete ključnu riječ on analizira stranicu i provjerava da li ste koristili ključnu riječ u title oznaci, naslovu, meta opisu, alt tekstu i čitavom postu.

 

3. Google XML Sitemaps (Besplatan)

Google XML Sitemaps je još jedan vrlo koristan SEO dodatak za WordPress. Pomaže tražilicama poput Googlea, Binga i Yahooa da bolje indeksiraju vašu web-stranicu posebnom XML sitemapom, osim toga obavještava ih svaki put kada ažurirate/objavite nešto novo na svojoj web-stranici.

 

4. All In One Schema Rich Snippets (Besplatan)

Možda ste vidjeli dodatne informacije kao što su ocjene sa zvjezdicama, slika i broj recenzija ispod nekih objava/stranica u rezultatima pretraživanja (SERP). One pružaju dodatne informacije i mogu vam pomoći da se izdvojite iz konkurencije.

 

5. W3 Total Cache (Freemium)

Predmemoriranje stranica je jedan od najboljih načina za poboljšanje performansi web-stranice. Predmemoriranje je privremeno pohranjivanje podataka web-stranice u predmemoriju tako da se brže učita sljedeći put kad korisnik otvori istu stranicu.

Dodaci za cache spremit će vaše objave i stranice kao statične HTML datoteke koje se poslužuju korisnicima. Navedeno drastično smanjuje vrijeme učitavanja stranice, osim toga poboljšana brzina stranice bit će od velikog utjecaja na SEO.

W3 Total Cache je jedan od najpopularnijih dodataka i vjerojatno najbolji besplatni caching dodatak za WordPress. Može predmemorirati stranice, bazu podataka, web-preglednik i još mnogo toga.

Alternativno, možete upotrijebiti puno jednostavniji (početnicima prilagođen) WP Super Cache ili WP Fastest Cache, koji funkcioniraju slično navedenom dodatku.

 

6. WP Smush (Freemium)

Slike su odlično sredstvo za vašu objavu/stranicu, zato što lako mogu privući pažnju korisnika. One čine vašu stranicu privlačnijom i zanimljivijom.

Iako vam je korisno napraviti web-stranicu što privlačniju posjetiteljima, slike zauzimaju puno prostora za pohranu i usporavaju vašu web-stranicu. Možete komprimirati i optimizirati slike bez smanjenja kvalitete korištenjem WP Smush dodatka.

On optimizira sve vaše slikovne datoteke u JPEG, GIF i PNG formatu pomoću naprednih tehnika kompresije tj. štedi vam puno prostora za pohranu. Za više detalja pročitajte članak kako optimizirati slike za web stranicu.

 

7. WP-Optimize (Besplatan)

WP-Optimize je izvrstan alat za čišćenje baze podataka, automatski uklanja nepotrebne podatke (tablice) i optimizira bazu podataka za najbolje performanse.

Na vašoj web-stranici može biti puno beskorisnih podataka koji je usporavaju, navedeni dodatak uklanja sve neželjene i neodobrene komentare, objave/stranice u smeću, trackbacks, pingbacks itd.

 

najbolji besplatni wordpress dodaci

 

8. Bj Lazy Load (Besplatan)

Ako imate puno slika na vašoj web-stranici, možda se dugo učitavaju ako ih niste optimizirali za web-stranicu. Dugo učitavanje uznemiruje posjetitelje koji vas brzo ili odmah napuštaju, pritom dolazi do visokog bounce ratea koji negativno utječe na vaš SEO.

Lazy loading dodaci su odlični, mogu vašu web-stranicu učiniti bržom, jer se slike automatski ne učitavaju. Sadržaj (slike) prikazuju se samo kada korisnik pomiče stranicu tj. dođe do nje. Osim toga, odlično funkcionira s ugrađenim videozapisima s YouTubea i Vimea.

 

9. Wordfence Security (Freemium)

Kao vlasnik web stranice, jedna od najvažnijih stvari koje trebate učiniti jest osigurati da je vaša web-stranica što sigurnija od hakera.

To je nešto što ne smijete zanemariti jer postoje tisuće zlonamjernih botova na internetu koji mogu napast vašu web-stranicu u bilo kojem trenutku i uništiti cijeli vaš posao u sekundi.

Postoji mnogo sigurnosnih dodataka dostupnih za WordPress. Na Wordfence Security se možete osloniti jer ima vatrozid (firewall), skenira i briše malware, pruža zaštitu u stvarnom vremenu, blokira IP adrese i mnogo više.

 

10. Broken Link Checker (Besplatan)

Možda imate sjajnu web-stranicu s velikim brojem dnevnih posjetitelja. Ali jeste li ikada razmišljali o tome kako će korisnici reagirati ako nalete/kliknu na stranicu koja ne postoji?

Kako ne bi ostavili loš dojam o svojoj web-stranici, instalirajte besplatni dodatak Broken Link Checker. On provjerava sve vaše objave, stranice, komentare i ostale sadržaje za neispravne veze i odmah vas obavještava ako ih pronađe.

Osim toga, obavještava vas i ako pronađe nestale slike, tako da brzo možete riješiti problem.

 

11. MailChimp for WordPress (Freemium)

MailChimp je jedna od najpopularnijih usluga e-mail marketinga. Omogućuje vam dodavanje lijepih pretplatničkih obrazaca na web-stranicu, kako biste dobili više pretplatnika na e-poštu (newsletter).

Tvrtke/pojedinci mogu povećati svoj prihod i proširiti svoj doseg ciljanjem veće, globalne publike koja im je omogućena putem e-mail newslettera. Ako želite koristiti dodatak za komercijalnu svrhu, možete isprobati premium verziju.

 

12. Contact Form 7 (Besplatan)

Kontakt forma omogućuje posjetiteljima da vas kontaktiraju izravno s vaše web-stranice, ispunjavanjem jednostavnog obrasca. Contact Form 7 je najpopularniji besplatni dodatak za izradu kontakt obrasca, trenutno je aktiviran na preko 5 milijuna web-stranica.

 

13. Duplicator (Freemium)

S njim možete besplatno napraviti cjelokupan backup web-stranice bila ona na live ili lokalnom serveru, kao i migraciju s jednog hosting servera na drugi.

Nije namijenjen totalnim početnicima, ali ako imate neko osnovno iskustvo rada s WordPressom i MySQL bazama podataka, ne biste trebali naići na bilo kakve ozbiljne probleme.

Za više detalja pročitajte članak kako napraviti backup web stranice izrađene u WordPressu.

 

14. AddToAny Share Buttons (Besplatan)

Pomoću ovog dodatka vaši posjetitelji mogu podijeliti objave koje ste napisali na preko 100 društvenih mreža (Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, WhatsApp…).

Jedna od najboljih značajki ovog dodatka je, da vam omogućuje praćenje dijeljenja po društvenim mrežama pomoću Google Analyticsa. Ako vam treba pomoć oko instalacije, pročitajte članak kako dodati Google Analytics u WordPress.

Napisao sam vam najbolje WordPress dodatke koje gotovo svaka web-stranica treba. Navedeni dodaci pružaju nove značajke, poboljšavaju SEO, brzinu učitavanja, povećavaju sigurnost i pomažu u prodaji vašeg sadržaja/proizvoda.