Najbolji Besplatni Programi za Uređivanje Fotografija i Slika

program za uređenje

Kada mislimo na program za uređenje (obradu) fotografija i slika, prvo što nam obično dolazi u mislima je Photoshop. Međutim, postoje mnoge dostupne alternative koje nude intuitivnije sučelje i lakše su za koristiti.

Profesionalci koji moraju pažljivo urediti svoje fotografije trebaju program s naprednim značajkama, dok većina ljudi treba jednostavan program za uljepšavanje, pa zašto potrošiti stotine kuna na skupi program ili riskirati visoke kazne i malware s nezakonitim preuzimanjem s torrent stranica.

Ako tražite besplatne kvalitetne fotografije, u članku ćete pronaći dugačak popis web-stranica koje ih nude. Nakon preuzimanja, morate ih optimizirati za web-stranicu.

Većina korisnika traži program koji im omogućuje da bez ikakvih poteškoća mijenjaju veličinu i obrezuju (crop) fotografije, dodaju filtere i efekte, uklanjaju efekt crvenih očiju i neka druga osnovna uređenja.

Besplatni Programi

GIMP

Izuzetni program za obradu fotografija, GIMP (GNU Image Manipulation Program) je najveći suparnik premium softvera i najmoćniji je besplatni alat za ugađanje svakog piksela.

Podržava ga zajednica volonterskih programera i jedan je od najpopularnijih alternativa za Photoshop. Ovaj besplatni i open-source softver dostupan je za Mac, Linux i Windows. Nudi mnoge profesionalne alate za napredno uređivanje.

Korisničko sučelje izgleda slično Photoshopu, pa početnici trebaju neko vrijeme prije nego što se počnu osjećati ugodno u obavljanju naprednih zadataka. Third party plugins i druge značajke prilagodbe dodaju mu još više funkcija i čine GIMP profesionalnim softverom.

GIMP je u mogućnosti izravno se natjecati s Photoshopom u većini područja, a u potpunosti je besplatan.

 

gimp besplatni program za uređivanje

 

Adobe Photoshop Express

Želite Photoshop besplatno? Dok Adobe naplaćuje naknadu za korištenje glavnog softvera, nude i besplatan alat u obliku programa Photoshop Express.

Dostupan je za Android, iOS i Windows 8 nadalje, ovaj nevjerojatno sposoban softver, omogućuje vam da poboljšate i prilagodite svoje fotografije na brojne načine.

Uz ispravljanje problema kao što je efekt crvenih očiju, Photoshop Express olakšava primjenu jedinstvenih efekata i ugrađivanje prilagođenih okvira prije dijeljenja na društvenim mrežama i ostalim mjestima.

 

Krita

Krita je zanimljiv alat za obradu slikovnih datoteka. Otvorenog je koda (poput WordPressa), značajno su mu proširene značajke posljednjih godina.

Naizgled beskrajna količina prilagodbi četkica izgladit će čak i najnemirniju ruku. Odlična je alternativa Photoshopu, jer poput njega, podržava većinu PSD datoteka i nudi napredno upravljanje slojevima.

Krita ima prilično aktivan forum koji sadrži uzorke grafike stvorene od drugih članova njegove korisničke zajednice.

 

PhotoScape

PhotoScape ima niz moćnih alata i pametnih filtara koji će čak i početnici lako pronaći i upotrijebiti. Pored toga možete kombinirati više fotografija u panoramu ili kolaž, raditi s animiranim GIF-ovima, pretvoriti RAW u JPG i stvoriti prikaz prezentacije (slideshow).

Isprobajte brojne filtere kako bi vidjeli što sve može, ako stvari previše izmaknu kontroli uvijek postoji undo ili undo all. Kada prvi put pokrenete program, dočekat će vas čudni kružni sustav izbornika koji omogućuje pristup svim alatima.

Ako niste oduševljeni ovim izgledom, možete se odlučiti za tradicionalniji raspored u postavkama.

 

Paint.NET

Paint.NET je moćan editor, jednostavan je za korištenje i nudi značajke slične onima koje ćete naći u Adobe Photoshopu i GIMP-u. Možete koristiti Paint.NET za podešavanje svjetline, ekspozicije, nijansi, kontrasta i zasićenosti.

Postoji niz specijalnih efekata koji mogu ukloniti efekt crvenih očiju, zamagliti, izoštriti, iskriviti vaše slike itd. Sadrži i jednostavan urednik teksta, pa čak i alat “Clone Stamp” koji vam pomaže očistiti zrnate fotografije.

Ako vam to nije dovoljno, možete proširiti Paint.NET s dodacima. Sučelje će biti poznato svima koji su koristili Adobe Photoshop, ali je dovoljno intuitivno za početnike.

 

Photo Pos Pro

Photo Pos Pro ima preko deset milijuna preuzimanja i jedan od najpopularnijih programa za razne obrade. Iako je moćan alat, malo je čudan i trebat će vam vremena da se naviknete i odlučite da li je za vas.

Nudi vam izbor sučelja, jedan za početnike i jedan za profesionalce. Ima niz vrlo moćnih alata za igranje, “Magic eraser” je odličan na primjer.

Postoji veliki izbor filtera i efekata koji se mogu dodati, uz standardni izbor alata za obradu, podržava i RAW slikovne datoteke.

 

Besplatni Online Editori

Fotor

Za razliku od naprednog GIMP-a ili Photoshopa, prednost online editora poput Fotora je da ga je puno lakše koristiti. Ako imate kolekciju fotografija koje trebaju malo dodatnog poliranja, Fotor ima niz alata i filtera za poboljšanje.

Postoji 13 različitih “1-tap enhance” opcija koje možete upotrijebiti za potpunu promjenu izgleda vaših slika, više od 60 efekata, te nudi spremanje u visokim rezolucijama.

Podržava najpopularnije formate slikovnih datoteka, čak i RAW. Kreativnost pokažite kroz kolaž, postoji više od 80 različitih predložaka.

 

fotor besplatni online editor slika i fotografija

 

PicMonkey

PicMonkey je često korišten online editor, poznat po jednostavnijem korisničkom sučelju u kojem ćete pronaći veliku kolekciju efekata i filtera. Možete prenijeti slikovne datoteke s računala ili preuzeti ih s Facebooka.

Također, u odjeljku Touch-Up, postoje neki doista praktični efekti koje ćete voljeti, kao što su Spray Tan, Blemish Fix i Teeth Whiten. Dodatni odjeljci poput kolaža također su impresivni.

Blog sadrži mnogo savjeta i vodiča, možete lako saznati je li PicMonkey pravi izbor za vaše potrebe.

 

Pixlr

Postoji mnogo web aplikacija za uređivanje slikovnih datoteka u web pregledniku, koje su sličnije Instagramu nego Photoshopu. Pixlr je sličan premium programima, u vlasništvu je poznatih razvojnih programera Autodesk.

Možete prenijeti slike s radne površine, iz URL-a ili pokrenuti novi projekt. Postoji i mogućnost uvoza izravno s Facebooka, što vam izvrsno štedi vrijeme.

Nakon učitavanja, prikazat će vam se sučelje za obradu slično GIMP-u. Sadrži izvanredan izbor filtara za eksperimentiranje, uz podršku za slojeve i maske za napredno uređivanje.

Možete ručno podesiti svaki aspekt, ugađati boje, ekspoziciju itd., postoje i automatski alati za razna poboljšavanja.

 

BeFunky

BeFunky je punopravni editor, dostupan u vrlo jednostavnom sučelju. Možete prenijeti slikovne datoteke s radne površine, snimiti ih s web kamerom ili prenijeti iz drugih izvora kao što su Facebook ili Dropbox.

Postoji mnogo mogućnosti, raspoređenih u različite kategorije, kao što su: osnovno uređivanje, touch up, efekti itd. Graphics odjeljak vjerojatno ćete najviše voljeti, sastoji se od mnogo grafičkih elemenata koji se mogu umetnuti na prenesenu fotografiju.

Također, BeFunky sučelje je stvarno brzo i jednostavno za koristiti.