Kako Instalirati Lokalni Server (Localhost) i WordPress na Računalo

developer instalira lokalni server

Što je Lokalni Server (Localhost)?

Lokalni server engl. localhost u najjednostavnijoj definiciji je web server/poslužitelj koji se nalazi na lokalnom sustavu kao što je vaše računalo, što znači da nije dostupan na internetu.

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda, što znači da svatko može izraditi dodatak, temu ili funkciju za njega. Temeljito testiranje s namjerom uklanjanja bugova mora se provesti prije nego što programer objavi dodatak ili temu za preuzimanje.

Lokalni server daje razvojnom programeru mogućnost testiranja svog proizvoda u kontroliranom okruženju bez plaćanja nekoj hosting tvrtki.

Budući da su datoteke pohranjene lokalno na vašem računalu, preglednik ima sve što mu je potrebno za prikaz takve web-stranice koja je vidljiva samo vama.

Lokalni server je sigurniji i pruža idealno okruženje za testiranje, daleko od znatiželjnih očiju ili hakera. Ne trebate internet za rad, pomoću lokalnog servera možete raditi bilo gdje, bilo kada, samo vam treba vaše računalo.

Kako Instalirati Lokalni Server i WordPress na Računalo (Video Tutorial)

Ako vam se ne sviđaju videozapisi, nastavite čitati.

Što je XAMPP i Kako ga Instalirati na Računalo

Da biste izradili WordPress web-stranicu na računalu, treba vam Apache (web server), PHP (programski jezik namijenjen programiranju dinamičnih web stranica) i MySQL (open source sustav za upravljanje bazom podataka), instalacijom XAMPP-a dobivamo navedeno.

Posjetite web-stranicu od XAMPP-a, preuzmite inačicu koja odgovara vašem operativnom sustavu.

Instalacija XAMPP-a

Tijekom postupka instalacije, možda će iskočiti upozorenje poput, da li ste sigurni da želite instalirati softver i instalacijski program, kliknite yes za nastavak instalacije.

Ovisno o vašem operativnom sustavu, sučelje aplikacije može se razlikovati od snimaka zaslona iz ovoga članka.

Prvo dvaput kliknite na aplikaciju i pokrenite instalaciju. XAMPP-ov čarobnjak za postavljanje će vas voditi kroz instalaciju. Kliknite na next.

XAMPP lokalni server

U sljedećem prozoru od vas će se tražiti da odaberete koje komponente softvera želite instalirati i koje ne želite. Neke opcije, kao što su Apache i PHP su neophodne za pokretanje softvera i automatski će se instalirati.

Budući da želimo pokrenuti WordPress na lokalnom serveru, stavite kvačicu samo na MySQL i phpMyAdmin.

 instalacija loaklnog servera

Zatim odaberite mapu u koju želite instalirati XAMPP na svoje računalo. Najsigurnije je ostaviti na zadanom.

local host

U sljedećem prozoru pitat će vas želite li instalirati Bitnami za XAMPP, koji nudi besplatne alate za instalaciju CMS-a poput WordPressa, Drupala i Joomle.

Budući da morate naučiti ručno instalirati WordPress, ne trebamo alate da to odrade za nas. Odznačite “Learn more about Bitnami for XAMPP” i kliknite next.

instaliranje local host

Prošli smo kroz sve korake instalacije, XAMPP je sada spreman za instalaciju. Kliknite next.

server spreman za instalaciju

Ako iskoči upozorenje od vatrozida prilikom instalacije ili kasnije, provjerite jeste li označili “Private networks, such as my home or work network” i kliknite allow access. Ovo je vrlo važno, ako ne dozvolite pristup, XAMPP neće raditi.

apache http server

Nakon instalacije, bit ćete upitani želite li pokrenuti XAMPP upravljačku ploču koja pruža sučelje za pokretanje lokalnog servera. Ostavite ovu opciju označenu i kliknite na finish.

instalacija servera gotova

Upravljačka ploča automatski će se otvoriti, zatim pokrenite Apache i MySQL.

Možete provjeriti da li je vaš lokalni server instaliran tako da posjetite http://localhost u svom internet pregledniku ili kliknite na admin pod Apache.

XAMPP kontrolna ploca

Postavljanje MySQL Baze Podataka

Prije nego što instalirate WordPress, potrebna vam je baza podataka. Kako bi pristupili bazi, na upravljačkoj ploči XAMPP-a kliknite na gumb admin pod MySQL.

kako napraviti bazu podataka u wordpressu

Novi prozor u web pregledniku automatski će se otvoriti, vidjet ćete sučelje od phpMyAdmina.

Kliknite na databases, od vas će se tražiti da stvorite novu bazu podataka.

Ja ću svoju nazvati “tutorijal“. Kada unesete naziv koji želite, kliknite na create i zatvorite prozor.

nova baza podataka

Preuzimanje i Instaliranje WordPressa na Računalo

Instalirali smo lokalni server i stvorili bazu podataka. Posljednji korak je instaliranje WordPressa na računalo. Preuzmite najnoviju verziju WordPressa.

kako instalirati WordPress

Kako bi WordPress radio sa XAMPP-om, moramo raspakirati WordPress u pravoj mapi.

Pronađite mapu gdje je instaliran XAMPP na računalu, trebao bi se nalaziti na C:\xampp\htdocs.

Pokrenite file explorer, kliknite na this PC, pa dvaput na local disk i vidjet ćete XAMPP mapu, kliknite ponovno dvaput da je otvorite, isto tako i na mapu htdocs.

Raspakirajte ovdje WordPress koji ste preuzeli u vlastitu mapu, preimenujte ga kako želite zatim izbrišite zip.

Ja ću svoju instalaciju ponovno nazvati “tutorijal” kako bih se podudarala s imenom baze podataka koju sam napravio.

htdocs folder

Pokrenite svoj internet preglednik i upišite http://localhost/ (zatim naziv koji ste dali raspakiranom WordPressu), u mome slučaju http://localhost/tutorijal/. Izaberite jezik instalacije, i kliknite continue.

odabir jezika u WordPressu

U novom prozoru WordPress će vam reći da mu je potreban naziv, korisničko ime i zaporka za bazu podataka. Kliknite na let’s go.

instalacija wordpressa

Unesite naziv baze podataka koju ste ranije napravili, naziv moje je “tutorijal“. Vaše korisničko ime je “root“, polje od zaporke ostavite prazno.

Kada završite, kliknite na gumb submit da biste nastavili.

Instalacija wordpress

WordPress će sada pohraniti te postavke u konfiguracijsku datoteku pod nazivom wp-config.php. Novi prozor automatski će se otvoriti u kojem ćete dobiti potvrdu, kliknite na run the install.

Instaliran wp

U sljedećem koraku, WordPress će od vas tražiti da napišete informacije o svojoj web-stranici.

Najprije unesite naslov koji želite koristiti za web-stranicu. Nakon toga morate unijeti korisničko ime, zaporku i e-adresu, za vaš administratorski račun.

Nakon što popunite sve informacije, kliknite na gumb install WordPress da biste nastavili.

5 minuta instalacija dovrsena

WordPress će sada pokrenuti instalaciju i zatražiti da se prijavite nakon završetka.

ime i lozinka prijava u WordPress

Ako želite pristupiti XAMPP-u ili web-stranici nakon što isključite ili ponovo pokrenete sustav, prvo pokrenite XAMPP i idite na stranicu “http://localhost/” (zatim naziv koji ste dali raspakiranom WordPressu uz dodatak “wp-admin” na kraju).

U mome slučaju: “http://localhost/tutorijal/wp-admin“. Upotrijebite korisničko ime i zaporku koju ste unijeli tijekom instalacije.

WordPress je Instaliran na Računalo, Što Dalje?

Sljedeće stvari koje biste trebali znati instalirati/koristiti je dodatak (plugin), tema i widget.

Za puno više informacija pročitajte najvažnije stvari koje trebate napraviti nakon instalacije WordPressa.