Što je Child Tema i Kako je Napraviti

developer izrađuje child temu

Child tema (podtema) je WordPress tema koja nasljeđuje funkcionalnosti iz druge WordPress teme, tzv. parent teme.

Ako upotrebljavate child temu, WordPress najprije provjerava child temu da vidi postoji li određena funkcija, ako ne postoji, upotrijebit će parent temu. To je sjajno jer vam omogućuje da mijenjate samo ono što vam je potrebno.

Prednosti Child Teme

Child tema automatski nasljeđuje značajke, izgled i predloške parent teme. To vam omogućuje da napravite izmjene na svojoj web-stranici pomoću child teme bez modificiranja parent teme.

Kada stigne nova verzija parent teme, možete je sigurno ažurirati jer su sve vaše izmjene spremljene u child temi. WordPress web-stranicu najlakše je hakirati ako sadrži zastarjeli software, stoga uvijek ažurirajte WordPress, temu i dodatke, na najnoviju verziju.

Bilo koja WordPress tema može se koristiti kao parent tema. Međutim, postoji mnogo različitih vrsta tema, s nekima možda neće biti najlakše raditi.

Preporučujem vam da vježbate na lokalnom razvojnom okruženju. Možete premjestiti live WordPress web-stranicu na lokalni server u svrhu testiranja.

Za više detalja pročitajte članak kako instalirati lokalni server i WordPress na računalo.

Kako Izraditi Child Temu

Da biste izradili child temu trebate učiniti sljedeće:

1. Izraditi mapu za child temu u /wp-content/themes/ mapi
2. Izraditi CSS datoteku
3. Upisati potrebne podatke u CSS datoteku

Nakon dovršetka tih koraka možete aktivirati child temu, vaša web-stranica izgledat će kao i prije, ali će koristiti child temu.

Izrada Child Teme

Za ovaj vodič koristit ću Twenty Seventeen, jednu od zadanih tema u WordPressu.

Najprije morate pronaći /wp-content /themes/ mapu i izraditi novu mapu za child temu. Možete nazvati mapu kako god želite, za ovaj vodič nazvat ću je “WPDeveloperi”.

ime mape child teme

Otvorite uređivač teksta kao što je Notepad i zalijepite ovaj kod:

/*
Theme Name: WPDeveloperi child tema
Author: Marko Dandic
Author URI: https://wpdeveloperi.com.hr
Description: Child tema za Twenty Seventeen temu
Template: twentyseventeen
Version: 1.0
*/

@import url(“../twentyseventeen/style.css”);

Spremite datoteku kao style.css u child mapu teme.

style.css

Napisao sam vam minimalne uvjete za izradu child teme. Obratite pozornost na: “Template: twentyseventeen”.

Template govori WordPressu da je ovo vaša child tema i da je naziv parent teme “twentyseventeen”!

Pazite kada pišete naziv parent teme, WordPress razlikuje velika i mala slova. Ako napišete pod template npr: “TwentySeventeen” child tema neće funkcionirati.

Zadnji redak u kodu (@import url) uvezao je syle.css od parent teme u child temu. Bez tog koda, CSS datoteka u child temi zamijenila bi u potpunosti CSS datoteku parent teme.

Dakle, ako želite koristiti parent temu kao bazu i samo napraviti neke stilske izmjene, WordPress prvo mora uvesti CSS datoteku parent teme.

U nadzornoj ploči idite na Appearance » Themes, vidjet ćete WPDeveloperi child temu. Da biste počeli upotrebljavati child temu na svojoj web-stranici, kliknite na activate.

Instalirana child tema

Dodavanje Slike Child Temi

Nakon što ste napravili izmjene ili dopune na web-stranici, možda želite dodati sliku child temi.

Možete to jednostavno napraviti ako odete na naslovnicu ili bilo koju drugu stranicu i pritisnete Windows + Prtsc tipke na tipkovnici u isto vrijeme, kako bi Windows napravio snimku zaslona.

Preporučena veličina snimke zaslona je 1200 x 900 piksela, obradite sliku u jednom od besplatnih programa za obradu slika.

Naziv slike mora biti “screenshot“, kada završite s uređivanjem prenesite sliku u mapu child teme, pored style.css datoteke.

 child teme sa slikom